Доступність посилання

ТОП новини

Понад двісті представників влади США ведуть діалог у Пекіні


Державний секретар Гілларі Клінтон
Державний секретар Гілларі Клінтон

Нью-Йорк – У Пекіні почалася зустріч у рамках американо-китайського так званого Стратегічного й економічного діалогу, котрий значною мірою визначатиме дальший розвиток стосунків між двома великими державами. З американського боку делегацію очолюють державний секретар Гілларі Клінтон і міністр фінансів Тімоті Ґайтнер.

Як зауважив на брифінгу для журналістів заступник держсекретаря Курт Кемпбелл: «Наші відносини з Китаєм є (для нас) одними з найважливіших у світі, і президент (Барак) Обама прагне зробити їх якомога кориснішими для американського народу. Президент... наголосив на тісному зв’язку між торгівлею і створенням робочих місць у США і ставить за мету у наступні п’ять років подвоїти експорт (американських товарів до Китаю), що дасть можливість створити додатково 2 мільйони робочих місць».

Настільки великого значення надають у Вашингтоні цьому діалогові з Китаєм, що надіслали до Пекіна найчисленнішу групу високопосадовців: 200 представників зовнішньополітичного, фінансового та інших відомств, включно з низкою міністрів, послів, працівників Білого дому.

У складі делегації зокрема голова Федеральної резервної системи (еквівалент центробанку) Бен Бернанкі, міністр охорони здоров’я й соціальних служб Кетлін Себеліус, міністр торгівлі Ґері Лок, радник Білого дому з науки й технології Джон Голдрен, голова експортно-імпортного банку США Фред Гокберґ.

Проблеми для обговорення у рамках Діалогу

Серед стратегічних питань – ставлення до Північної Кореї, яка нещодавно торпедою з підводного човна знищила південнокорейський корабель. Принаймні, такого висновку дійшла американська розвідка, спираючись на речові та інші доказі. 46 моряків загинули. Китай є чи не єдиним прихильником режиму Північної Кореї.

Ще одне питання – проблема іранської ядерної програми і ухвалення нових санкцій проти Тегерана в Раді Безпеки ООН. Також обговорюється становище в Афганістані й Пакистані.

Однак на чільному місці в діалозі економічні проблеми. Курт Кемпбелл на брифінгу наголосив: «Як найбільша у світі й найстрімкіша економіка, Китай надає колосальні можливості американським компаніям і американським робітникам, але також створює найбільші економічні проблеми... (наш) діалог дає нагоду на найвищому рівні співпрацювати, щоб у відвертій і всебічній дискусії дати собі раду з цими проблемами».

Йдеться, зокрема, про необхідність подолання торговельних та інвестиційних бар’єрів для американських товарів та послуг на шляху до китайського споживача. Йдеться також про сприяння відновленню економіки, подоланню рецесії. Окреме питання – про юань, китайську валюту з її штучно заниженим курсом, що підвищує попит на китайські товари.

Діалог має завершитися у середу спільною прес-конференцією й обідом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG