Доступність посилання

ТОП новини

Сім’я Ратка Младича хоче оголосити його мертвим – газета


Родина та адвокати оголошеного після балканської війни 1990-х років в розшук Ратка Младича заявляє, що до кінця місяця надасть компетентному суду запит, в якому проголосить колишнього військового генерала армії боснійських сербів мертвим, повідомляє сьогодні белградська газета Večernje Novosti.

Родина Младича вирішила оголосити його мертвим у спробі розморозити активи і пенсію колишнього генерала, однак сама процедура може бути розпочата тільки за умови, що людина, про яку йдеться, старша ніж 70 років, і достовірні дані про неї не надходять довше ніж 5 років.

Младич має 68 років, однак, за словами його адвоката та родини, співробітники служб безпеки з його розшуку протягом останніх семи років не в змозі були виявити сліди колишнього генерала, а «стан здоров’я, в якому перебував розшукуваний, був настільки поганим, що він не міг пережити цей період».

Голова Сербської Національної ради зі співпраці з Міжнародним кримінальним трибуналом з питань колишньої Югославії Расим Ляїч повідомив газеті, що оголошення Младича на прохання родини мертвим є «глузуванням над державою», і що це жодним чином не може вплинути на активний розшук обвинувачуваного Гаазьким трибуналом.

«Сім’я Младича, звертається з таким проханням тільки тому, що вони знають, що він живий», – сказав Ляїч.

Гаазький трибунал має підстави вважати, що Младич нині переховується десь у Сербії. Відомо, що до початку 2006 року він жив у Белграді не ховаючись, але по тому зник.

Сербія, яка нещодавно подала заявку на вступ до Європейського Союзу, вже давно взяла на себе міжнародне зобов’язання затримати Младича, і тепер із цим затриманням пов’язують її перспективи подальшого зближення з ЄС.
XS
SM
MD
LG