Доступність посилання

ТОП новини

Бруно Шульц надихає митців у різних куточках світу


Бруно Шульц
Бруно Шульц

Львів – На Львівщині, у місті Дрогобичі, упродовж цього тижня проходить IV Міжнародний фестиваль «Арка Уяви Бруно Шульца», ініційований Полоністичним науково-інформаційним центром імені Ігоря Менька. У рамках мистецької акції проходить низка театральних вистав і художніх виставок, численні концерти і наукові семінари, літературні зустрічі.

Бруно Шульц не лише захоплює своїм талантом, а й об’єднує три народи: польський, єврейський і український. Тому гаслом фестивалю стали слова «Арка Уяви Бруно Шульца», щоб у такий спосіб показати всю багатовимірність митця – художню, мовну, літературну, культурну, національну.

Бруно Шульц був громадянином Австро-Угорщини, Польщі, СРСР, Третього рейху. Він писав польською і творив високомистецьку графіку.

У Дрогобичі знають усі місця і кав’ярні Бруно Шульца

Бруно Шульц, автопортрет
Протягом семи днів фестивалю, який триватиме до 30 травня, його учасники відвідають місця польсько-єврейсько-українського митця.

12 липня 1892 року у Дрогобичі народився Бруно Шульц, тут він жив і творив, 19 листопада 1942 року його застрелив сержант гестапо Карел Гюнтер.

У Дрогобичі навчався в гімназії, тут був родинний будинок письменника на площі Ринок, 10, який спалили росіяни під час воєнних дій, але збереглась вілла Ландау. Вона відома тим, що в одній із квартир у 2001 році експерти знайшли настінні розписи Бруно Шульца, частину з яких незаконно вивезли до єрусалимського музею «Яд Вашем» і вони там зберігаються донині.

Творчість Бруно Шульца, його малюнки і прозові твори, особливо «Цинамонові крамниці» і «Санаторій під клепсидрою», надихають сучасних митців на творчість. На міжнародному фестивалі польський актор Ян Пешек представив моновиставу «Сценарій для неіснуючого, однак можливого інструментального актора», гурт «Кроке» поєднує клезмерські і джазові інтерпретації, а польська група «Карбідо» разом з українським письменником Юрієм Андруховичем презентує на закритті фестивалю диск «Цинамон». Саме повість у новелах «Цинамонові крамниці» стала інспірацією для музично-літературного проекту.

Надихнув Бруно Шульц і сербського письменника Мирка Демича, який написав книгу «Бурштин, мед і горобина», де героями є Бруно Шульц і католичка Юзефіна Зелінська. Це велике кохання митця завершилось розірванням заручин і глибокою депресією Бруно Шульца.

У провінційному містечку фестиваль став культурною подією

Фестиваль Бруно Шульца у Дрогобичі став культурною подією Галичини, каже культуролог Тарас Возняк. Раз у два роки тут збираються митці з різних країн світу, щоб знову і знову говорити про Шульца.

«Письменник писав польською, був євреєм і працював в українському контексті. У фестивалі беруть участь і поляки, і євреї, і українці, і навіть посольство Франції. Хоча фестиваль почався у невеликому місті, з обмеженими можливостями, але він став успішним проектом і має шанси розвиватись. Є дуже багатоаспектним, великим фестивалем. Три культури відчувають свою причетність до цієї фігури і хочуть її освоїти, зрозуміти, внести у свій культурний контекст», – каже Возняк.

Можливо, успіх міжнародного фестивалю ще й у тому, що його проводять люди, яких об’єднує і надихає Бруно Шульц у його рідному Дрогобичі, де пам’ятають усі місця і кав’ярні, що пов’язані з іменем митця, який створив свій власний міфічний світ.

Міжнародний фестиваль Бруно Шульца підтримують польське міністерство культури, дипломатичні представництва різних країн і Міністерства культури та освіти України.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG