Доступність посилання

ТОП новини

Пішов з життя «козак» українського кінематографа


Лесь Сердюк
Лесь Сердюк
Київ – На 70-му році життя помер український актор Лесь Сердюк. Він запам’ятався в таких стрічках, як «Вавилон XX», «Як гартувалась сталь», «Роксолана». Одним із останніх фільмів за участі актора став блокбастер «Тарас Бульба» режисера Володимира Бортка.

Ще два місяці тому Леся Сердюка можна було побачити на сцені театру Франка Він грав єдину і головну роль у моновиставі Семюела Беккета «Остання стрічка Крепа». Після 37-річної перерви актор знову повернувся до театру, та ненадовго.

Для акторів гра в моновиставах під силу лише професіоналам. Генеральний директор театру імені Івана Франка Михайло Захаревич розповів, що Сердюк встиг зіграти лише одну виставу, а потім захворів. Перед цим актор лежав у лікарні, він уже знав, що хворий. Але була надія на те, що життя триватиме.

Іронія долі

В інтерв’ю Радіо Свобода в лютому 2010 року Лесь Сердюк розповідав, що і мріяти не міг отримати на зорі кар’єри роль, яку йому пропонували ще 50 років тому. Він просто остовпів і не міг зрозуміти, яким чином через майже 50 літ, вистава знову повернулася до нього. У 1957 році актор вступив до інституту, а в 1958 році Семюел Беккет написав цю п’єсу.

Актор жартував, що він у театрі наймолодший, і працювати йому треба ще багацько, не зважав на свій піввіковий досвід у кінематографі. Думав, що вже зовсім забув, як треба поводити себе на сцені. Та під час зйомок у кінострічці «Тарас Бульба» Богдан Ступка запропонував акторові повернутися до театральної праці. Лесь Сердюк розповів, що спочатку ходив на вистави просто як глядач. Коли вже почав працювати, зрозумів, що нічого і не забував, і чудово пам’ятає свою акторську справу.

Він нічого не боявся


За своє життя актор зіграв десятки ролей в кіно. Але найбільше він запам’ятовувався в ролі суворих козаків, із колючим поглядом, із обличчям, ніби обвітреним степовим сонцем і зморшками на обличчі, що виказують на досвід минулих баталій.

На зйомках фільму «Вавилон -XX» Іван Миколайчук казав Лесеві: «Нічого не бійся, ми все з тобою зробимо». Лесь Сердюк не боявся жодних ролей, не боявся і своєї хвороби. До останнього вірив, що зможе перемогти рак. Та вчора вранці з телефону актора його студентам прийшла смска, що його більше немає. Та Лесь Сердюк назавжди є в тих образах, які він створив у кіно.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG