Доступність посилання

ТОП новини

У Таллінні вирішують, як захищатися від кібернетичних загроз


Рига – У Таллінні проходить 13-й семінар НАТО щодо захисту від кібернетичних загроз. Експерти держав-членів НАТО, а також представники ділових кіл із 26 по 28 травня обговорюють у столиці Естонії питання захисту важливої інформаційної інфраструктури, управління ризиками та надання допомоги жертвам кібернетичних нападів. На порядку денному також правові аспекти захисту від кібернетичних загроз, взаємна допомога у сфері запобігання електронному тероризму та обмін досвідом протидії комп’ютерній злочинності.

Організаторами семінару виступили Координаційний центр НАТО з реагування на комп’ютерні інциденти та Спеціалізований центр із оборони у сфері кібернетичної безпеки.

Згаданий Центр був створений в Естонії 2008 року, оскільки ця країна довела свою здатність захищатися від кібернетичних нападів. У квітні 2007 року у зв'язку з перенесенням радянського пам’ятника у Таллінні комп’ютерні мережі естонських урядових установ зазнали безпрецедентних кібернетичних нападів, замовником яких, на думку окремих експертів, була Росія.

Кібернетичні напади на структури НАТО відбуваються постійно

За словами експерта Агенції НАТО із консультацій, управління та контролю (NC3A) Фредеріка Джордона, кібернетичні напади 2007 року в Естонії стали приводом для обговорення питання щодо створення команди швидкого реагування на порушення кібернетичної безпеки НАТО.

«Одним із уроків 2007 року стала необхідність створення команди швидкого реагування на кібератаки. Концепція полягає в тому, що в одній з країн НАТО розміщується група експертів, завдання якої підтримати держави, які зазнали кібернетичних атак. Зараз у нас існують процедура та ресурси для таких дій. Це нова ініціатива, ще обговорюватимуться певні деталі. Я вважаю, це одним із основних пунктів оборонної стратегії НАТО», – зауважив Фредерік Джордон.

За словами експерта, кібернетичні атаки на НАТО відбуваються постійно, тому необхідні спільні зусилля членів альянсу для відповіді на такі загрози.

«НАТО піддається серйозним атакам ледь не щомісяця чи навіть щотижня, – каже він. – Тому нам потрібний координований підхід. Усім державам слід домовитися, як реагувати на такі напади. На даний момент НАТО не має стратегії, як відповідати на подібні кібернетичні атаки. На мою думку, слід виробити спільний підхід і чітко його дотримуватися».

Вважливість питань безпеки кібернетичного простору зростає

Міністр оборони Естонії Яак Аавіксоо у перебігу семінару повідомив, що рівень кібернетичних злочинів у світі щороку збільшується у п’ять разів. За його словами, кібернетичні напади можуть бути загрозою не тільки для високо розвинутих технологічних систем, але й для суспільства загалом.

Яак Аавіксоо зазначив, що Естонія за останні роки багато зробила для державної безпеки у сфері кіберзахисту. На порядку денному електронний захист інтересів громадян. Оскільки сьогодні найбільш привабливими для кібернетичних злочинців є інтернет-банки та особисті данні користувачів.

«Сьогодні важливими є два аспекти. Це кредитні карти, банківські рахунки, а також доступ до особистих даних людини, – наголошує міністр оборони Естонії. – Якщо це використовується злочинними структурами, то це найбільша проблема. Якщо електронний напад здійснюється відповідно на члена уряду чи, зокрема на міністра оборони, то це може не тільки нашкодити власним інтересам жертві злочинця, але й дестабілізувати політичні структури».

Яак Аавіксоо відзначив важливість проведення в Естонії семінару НАТО із кібернетичного захисту. За його словами, подібні заходи йдуть на користь безпеці країни і збільшують авторитет Естонії в міжнародному співтоваристві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG