Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори у Чехії: чи переможуть ліві?


Передвиборчий агітаційний плакат у Празі
Передвиборчий агітаційний плакат у Празі

Прага – Завтра громадяни Чеської Республіки обиратимуть парламент. За традицією виборчі дільниці відкриються вже в п’ятницю о 14:00, щоб люди, які повертаються з роботи, могли по дорозі зайти на дільницю й зробити свій вибір. Цьогорічні вибори особливі, на їхньому перебігу позначилась глобальна економічна криза, яка загострила протистояння з одного боку консерваторів і правоорієнтованих партій, а з іншого – комуністів і пролівих соціальних демократів.

Період, що минув від попередніх виборів до чеського парламенту в 2006 році, як ніколи, був дуже насичений. Чехія минулого року вперше головувала в Європейському Союзі, однак уже на самому початку важливу для іміджу країни подію затьмарила внутрішньополітична боротьба. Уряд тодішнього прем’єра, на той час ще й голови правої Громадянсько-демократичної партії Мірека Тополанка під тиском пролівих соціальних демократів змушений був піти у відставку. В результаті понад рік тому владу в Чехії перебрав так званий «уряд урядовців» – позапартійних і позаблокових міністрів.

На ситуації позначилась і глобальна економічна криза з небувало високим – близько 10 відсотків – рівнем безробіття.

Обіцянки напередодні виборів

На цьому тлі загострилось політичне протистояння. Не тільки аналітики, але й пересічні чехи відзначають надзвичайно активну, часом навіть агресивну політичну боротьбу передусім між двома найбільшими політичними силами – правою Громадянсько-демократичною партією й пролівими соціальними демократами.

Звичайно, що під час кризи найлегше давати обіцянки в соціальній сфері – вищих зарплат, нових робочих місць і навіть 13-ї пенсії. Саме ця стратегія винесла пролівих соціальних демократів, за результатами опитування громадянської думки, на перше місце.

Аналітик головної чеської економічної газети «Hospodářské noviny» Петр Вашек зауважує: «Ці вибори відрізняються від попередніх двома головними рисами. По-перше, тим, що відбуваються під час економічної кризи. Завдяки цьому головним фаворитом є проліва Соціально-демократична партія, яка ставить на людей, які потерпіли від кризи. Вони обіцяють різні пільги, хоча реально цього чеська економіка не може собі дозволити. І друге: цього року вперше за останні десятиліття до парламенту може увійти більше нових партій. Причина в тому, що виборці в Чехії розчаровані політикою головних політичних сил. До парламенту можуть дістатись і три нові партії, які можуть переплутати існуючий порядок».

Чи наважиться хтось на співпрацю з комуністами?

На думку чеського аналітика, саме новачки на політичній сцені можуть призвести до ситуації, яка склалась у сусідній Словаччині. Партія-переможець не стала одноособовим лідером у парламенті, для формування більшості змушена була іти на компроміс із меншими партіями навіть із іншого політичного спектру.

Виборчі дільниці в Чехії закриються о 2-й по полудні в суботу, вже ввечері ймовірно будуть виголошені попередні результати. Як вважають чеські аналітики, навіть у разі перемоги проліва Соціально-демократична партія не наважиться піти на співпрацю з комуністами – до тепер третьою найсильнішою політичною силою в Чехії. Причина: чеські комуністи – досі не реформована партія, яка не зреклась свого історичного минулого, а це в Чехії понад 40 років репресій і порушення прав й свобод громадян.

Зрештою, як вказує новітня історія, комуністи не залучаються до співпраці в урядах жодної з посткомуністичних країн центральної Європи.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG