Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович у Львові: хліб-сіль, пікети і всемогутня охорона


Протест львівських опозиційних сил проти візиту Віктора Януковича до Львова
Протест львівських опозиційних сил проти візиту Віктора Януковича до Львова

Львів – Вступ до НАТО зараз не реальний для України, бо такий крок не підтримує більшість населення, заявив Президент України Віктор Янукович у Львові, де переважна більшість людей виступають за вступ України в Північноатлантичний альянс. Янукович у четвер вперше відвідав Львів як Президент. Жителі міста зустріли його по-різному – хто пікетами, а хто і хлібом-сіллю.

Нинішній візит Президента показав відсутність координації між правоохоронними органами, СБУ та внутрішньою президентською охороною. Кожна структура діяла за наказом безпосереднього керівника. Міліція відмовлялась пропускати представників ЗМІ під супроводом працівника СБУ, не пропустили і перекладачів Львівської міськради на території університету «Львівська політехніка».

Вперше журналістів в автобусі супроводжував працівник спецслужби. Він одразу заявив, що працює нова президентська охорона, відмінна від попередньої, тобто сувора і конкретна. Порадив представникам ЗМІ не відходити нікуди з місця. У цьому могли переконатись журналісти, які майже дві години в негоду на вулиці очікували на Президента на стадіоні і охорона не пропускала до туалету. Американську журналістку міліціонер супроводжував у вбиральню.
Акція на підртимку Віктора Януковича у Львові


Між міліціонерами і пікетувальниками відбулась сутичка


Зранку ще до прибуття президентського літака студенти запустили повітряні кульки з написами «Бомба сповільненої дії», маючи на увазі негативні наслідки діяльності чинної влади, а біля монументу слави провели майстер-клас із плетіння вінків, нагадуючи про недавній інцидент у Києві, коли вінок упав на Віктора Януковича.

Тим часом близько 300 представників партії «Свобода» і Української республіканської партії чекали на прибуття глави держави біля приміщення університету «Львівська політехніка». Їх ретельно охороняли беркутівці та правоохоронці і кількома кордонами відтіснили від прихильників Партії регіонів. Між міліціонерами і свободівцями відбулася сутичка, внаслідок якої одна літня жінка знепритомніла, а інша загубила туфлю.

Люди скандували, з одного боку – «Ганьба», «Янукович боїться народу!», «Геть Януковича!», а з іншого – «Янукович – наш президент!»

Задля 5 хвилин присутності Президента на стадіоні заасфальтували багнюку

Будівельники чекають на прибуття Януковича
Ознайомлення Президента з будівництвом стадіону і летовища було радше символічним, тривало по кілька хвилин. Віктор Янукович скрізь рухався у щільному оточенні охорони. Задля п’яти хвилин перебування Президента на стадіоні заасфальтували велику багнюку, яка ще напередодні тут була. Це вилилось у пристойну копійку, зауважив у розмові робітник. Висадили квіти і біля приміщення львівської політехніки, де відбувалася Рада регіонів за участю першої особи держави, чиновників Кабміну, голів обласних адміністрацій та рад.

Віктор Янукович закликав присутніх віддати гроші, які хто вкрав, порадив усім працювати, запровадити справедливий підхід у сплаті за комунальні послуги в усіх областях.

У кулуарах довелося чути думку, що зібрання Ради регіонів нагадувало радянські збори партактиву, де так і не прозвучали об’єктивні оцінки економічної і соціальної ситуації у країні.

Головною анонсованою темою зібрання було залучення інвестицій. На зборах у Львові була присутня і делегат бюро делегатів німецької економіки Катрін Рау. У розмові з Радіо Свобода вона заявила, що інвестори прийдуть до України, коли тут припинять корупцію у чиновницьких кабінетах і надаватимуть інвесторам у власність земельні ділянки.

«Сучасні правила виділення землі через аукціони відлякують інвесторів. Бо діють корупційні схеми», – зазначила Катрін Рау.

Частувалися посадовці за гроші обласної скарбниці

Під час робочого візиту до Львова Вікор Янукович зустрівся з військовослужбовцями
До останнього моменту не було підтвердження про брифінг Президента, але команда таки переконала Віктора Януковича підійти до журналістів і відповісти на кілька запитань.

Президент уникнув відповіді щодо ставлення до Степана Бандери і Романа Шухевича, яких на Заході України вважають героями. Водночас Президент сказав, що зараз Україна не готова до вступу в НАТО.

«Якщо говорити про вступ до НАТО, сьогодні це не реально» для України, заявив Президент Віктор Янукович.

В інтерв’ю журналістам під час перебування у Львові він пояснив цю нереальність тим, що, за його словами, за критеріями Північноатлантичного союзу для вступу необхідно мати підтримку «більшості населення», якої в Україні нині немає.

При цьому Янукович наголосив, що Україна не може бути без партнерських відносин із НАТО.

«Україна є великою державою, і співпрацювати з таким блоком, яким сьогодні є НАТО, ми зобов’язані», – сказав глава держави.

Усі учасники львівського зібрання поїхали на прийняття в один із найдорожчих ресторанів на Цитаделі, що належить заступнику голови Львівської ОДА. Як повідомив Радіо Свобода голова Львівської ОДА Василь Горбаль, фінансові видатки за візит Президента заплачено з обласної скарбниці.

«Щодо фінансування, вирішували це спільно Львівська обласна адміністрація, облрада і міськрада. Це повністю на моїй відповідальності», – зауважив Василь Горбаль.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG