Доступність посилання

ТОП новини

Сучасна партійна система в Україні неефективна – експерти


Сучасна партійна система в Україні не є ефективною – до цього висновку прийшли учасники фахової дискусії «Партійна система України та її майбутнє: стабілізація, консервація, революція?», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Дискусія відбулася у Києві за сприяння Центру імені Разумкова та представництва Фонду Фрідріха Наумана в Україні.

Партії не виконують своїх основних функцій – так вважають 62% респондентів опитування Центру Разумкова. Як наслідок, лише 30% громадян можуть себе політично ідентифікувати.

На думку учасника конференції, народного депутата України, Тараса Стецьківа, криза партійної системи виникла тому, що сучасні політичні партії не відображають інтересів українського суспільства.

«Якщо характеризувати політичну систему зараз, то, напевно, я б її характеризував як певний стан стагнації», – каже Тарас Стецьків.

За його словами, щонайменше десять років тому сформувалися два напрямки. Перший – те, що називається партіями, насправді обслуговують інтереси не бізнесу загалом, а конкретних фінансово-промислових груп, які їх створюють, платять гроші, і ці партії проходять до органів влади і там вирішують їм бізнес-питання. Другий напрямок – це, як сказав Стецьків, «фан-клуби лідерів».

Також, на думку депутата, в Україні відбувається подрібнення та клонування партійного середовища. Консолідація політичних сил в Україні неможлива через страх перед внутрішньополітичною конкуренцією, вважає він.

Шлях виходу з кризи партійної системи депутат вбачає у створенні нових політичних партій на основі локальних громадських об’єднань.
XS
SM
MD
LG