Доступність посилання

ТОП новини

Бразильсько-турецькі угоди з Іраном є небезпечними – Держсекретар США


Держсекретар США Гілларі Клінтон засудила дії Бразилії і Туреччини з досягнення угоди про обмін ядерного палива з Іраном, назвавши цю ініціативу «небезпечною».

Учора у Вашингтоні Клінтон повідомила точку зору адміністрації Барака Обами, що ця угода допомагає Ірану уникнути міжнародної єдності в питанні ядерної програми. Держсекретар заявила, що Сполучені Штати повідомили про ці «серйозні розбіжності» президенту Бразилії Луїсу Інасіо Лула да Сілві.

«У нас є дуже серйозні розбіжності з дипломатією Бразилії щодо Ірану. Ми сказали президентові, що таким чином виграється час для Ірану, стає можливим уникнення міжнародної єдності з питання іранської ядерної програми, і це робить світ більш небезпечним».

В укладених 17 травня бразильсько-турецьких домовленостях з Іраном ішлося про те, що ця країна зможе надсилати низькозбагачений уран до Туреччині в обмін на збагачене ядерне паливо для дослідницьких реакторів. Та водночас Іран не погодився цілком припинити збагачення урану – процес, що може бути використаний для виробництва ядерної зброї.

Сполучені Штати і їхні союзники вимагають запровадити нові санкції ООН проти Ірану за відмову припинити збагачення урану.
XS
SM
MD
LG