Доступність посилання

ТОП новини

А де ж народ?


В Україні сьогодні все виглядає так, як у фіналі драми Пушкіна «Борис Годунов» – коли держава у руїнах, а народ? – «Народ німує».

І дивно, що понад 50 відсотків українців за опитуваннями хочуть до Європи. Ось, наприклад, чеських виборців у сім разів менше, за українських, але варто лише зачепити владі болюче питання народу, наприклад, спробувати приватизувати чеське народне телебачення, як за кілька годин на центральній, Вацлавській, площі Праги збирається мільйонний натовп і каже спробам прихватити улюблені чеські телеканали – «Ні!». Влада мусить слухати цей народ. Та й три з половиною мільйони албанців не лише збунтувалися, з автоматами Калашникова в руках, свого часу проти своїх же «пірамідальних грабіжників», але й змушують цілий світ рахуватися з їхніми вимогами. Не кажу вже про греків... Тобто, європейці не дають, як то кажуть, «плюнути собі в кашу!». А українці?

А українці – обрали собі «улюблену владу», а вона не лише ніяких змін не проводить в державі, а починає бульдозерами давати власних же виборців у Харкові, дубасити демонстрантів у Львові, не виплачувати повсюдно зарплати бюджетникам, здійснювати повсякденні наїзди податківців на нещасний малий бізнес...Наступати на горло рідній мові, здавати країну сусіднім «приватизаторам»... А народ неначе вимер!?

Один дуже розумний фізик каже, що, мовляв, народом сьогодні маніпулюють за допомогою Радіолокаційних станцій, випромінюванням спеціальних сигналів на низьких частотах. Їх в Україні є дві, а в Росії ще й купу нових набудували. А інший, психолог, стверджує, що народ зомбують за допомогою додаткового кадру на телебаченні...І пішло, і поїхало...Теорії змов, масони, глобальні фактори маніпуляції масами...

Хоча маловиразний дядько, здається з Боярки, сказав моєму другові на Хрещатику просту фразу у відповідь на те – хто ж зомбує народ? – «Та ні! Ніякої ворожби! Просто люди бідні у нас і у цей час картоплю садять або ж на заробітки поїхали, чи до Росії, чи до Туреччини...Бо ж на кого сподіватися – на владу чи на опозицію?».

– Ну добре, народ садить картоплю і на заробітках, а опозиція?

– Та вони, як казав один поет, ніби справжні патріоти – свою піч одним місцем гріють і їм за це ще й гроші платять...

А один мудрий іноземець, що часто буває у Києві, підсумував по-своєму – Багата ж у вас країна і добрий народ. Влада тут просто щаслива, вже майже 20 років просто керує цим народом та країною і ніяких змін не проводить. Інші, європейські народи, вони вже давно повстали б проти цього... Це унікальна держава з невичерпним запасом терпіння у відповідь на постійний грабунок з боку власних верхів!

Ну що ж, з боку, як то кажуть, видніше! Чи не так?
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG