Доступність посилання

ТОП новини

Приміщення Мінохорони здоров’я часів УНР можуть передати у приватні руки


Київ – Депутати Київської міськради вирішили позбавити столичний ендокринологічний центр головного корпусу. Якщо це рішення підпише мер Черновецький, приміщення, яке є пам’яткою культурної спадщини України, перейде як нежилий будинок до власності комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація». Представники лікарні вбачають в діях київської влади намір відібрати будівлю для приватних бізнесових інтересів.

Головний корпус Київського міського клінічного ендокринологічного центру через три роки святкуватиме сторіччя. Споруда зведена 1913 року за кошти киян та меценатів. Серед останніх – Лазар Бродський, дідусь нинішнього голови Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайла Бродського.

Про історичну цінність будівлі розповів Радіо Свобода голова Комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригінець. «Колись, з самого початку, там була швидка допомога, потім було губернське управління медицини, – каже він. – А потім, що дуже цікаво, це було міністерство народного здоров’я УНР. Тобто в часи наших незалежностей, наших державотворень там було Міністерство охорони здоров’я».

На лікарню розраховують під час Євро-2012

У 2001 році приміщення у напівзруйнованому вигляді Київрада передала в управління міського клінічного ендокринологічного центру, де, серед інших, лікують патологію щитовидної залози та цукровий діабет.

Депутати також ухвалили рішення надати фінансову допомогу для реставрації будівлі. Для цього вже створена необхідна проектно-кошторисна документація, яка обійшлась столичній владі у 6 мільйонів гривень. Якщо мер Леонід Черновецький підпише рішення депутатів, будівлю передадуть в управління іншої інстанції і кошти будуть витрачені марно.

Олександр Бригінець вважає, що міський голова не піде на цей крок. «Я звернувся до мера з проханням не візувати це рішення. Якщо він його не підпише, то це рішення не набуде чинності.., – сказав депутат. – А я впевнений, що Київрада вето не подолає».

У разі реставрації головного корпусу, клініка зможе обслуговувати щороку на 3 тисячі пацієнтів більше. Крім того, на послуги Центру розраховує уряд під час проведення Євро-2012.

Заступник головного лікаря клініки Тетяна Шурда зазначає: «Звертаються до нашого центру люди з усієї України. До нас також їдуть з Молдови, Білорусі, Росії. Ніколи ми не відмовляємо. За ці роки було прооперовано і люди врятовані – 100 відсоткове відновлення людей – понад 5 тисяч пацієнтів на рак щитоподібної залози».

Беззахисні медики і пацієнти

Тетяна Шурда каже, що Міністерство охорони здоров’я поінформоване стосовно проблеми. Однак, за її словами, реакції від МОЗ вони не отримали. Тим часом на захист ендокринологічного центру стала Вільна профспілка медпрацівників.

Її голова Олег Панасенко заявив: «Ми направили від імені профспілки звернення до Президента, Прем’єр-міністра, і головне, до Генерального прокурора, з проханням перевірити, чи є законною діяльність депутатів Київської міської ради».

Представники профспілки готові до переговорів із депутатами столиці. Вони вимагають припинити дію рішення депутатів та реставрувати головний корпус Центру. Під вимогами вже підписались медики ендокринологічної клініки та понад три сотні пацієнтів. Правда, депутати поки не йдуть на зустріч із представниками профспілки.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG