Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії пройшов перший день парламентських виборів


У Чехії в п’ятницю почалися дводенні вибори до Палати депутатів, нижньої палати чеського Парламенту. За законодавством країни, голосування відбувається в другій половині дня у п’ятницю і в першій половині в суботу.

За оцінками, протягом першого дня проголосувала майже половина виборців країни. Припускають, що загальна явка складе близько 70 відсотків.

За попередніми опитуваннями громадської думки, веде перед лівоцентристська партія соціальних демократів, але вона не зможе набрати більшість, необхідну для самостійного формування уряду.

Водночас до парламенту мають шанс пройти кілька новостворених партій.

Із найбільших політичних сил Чеська соціально-демократична партія, яка веде своє походження з колишніх реформованих комуністів, виступає за підвищення податків для людей із високими доходами і розширення соціальних пільг для звичайних громадян.

Головний супротивник соціальних демократів – правоцентристська Громадянська демократична партія, яка застерігає про можливість фінансової кризи, подібної до грецької, і виступає за скорочення державних витрат.

У Палаті депутатів Парламенту Чехії 200 місць. На них претендують близько 5 тисяч кандидатів.

Депутатів обирають за партійними списками. Щоб провести своїх депутатів, партії, які беруть участь у виборах, мають подолати 5-відсотковий виборчий бар’єр.

У виборах беруть участь 25 партій і рухів. Вважають, що шанси потрапити до парламенту мають 8 із них.

Із березня 2009 року, після того, як нинішній склад парламенту виніс вотум недовіри урядові, що його сформували правоцентристські партії, при владі в Чехії перебуває тимчасовий, формально непартійний уряд.
XS
SM
MD
LG