Доступність посилання

ТОП новини

У столичному зоопарку – звіромор?


Анастасія Москвичова

Київ – У столичному звіринці одна за одною помирають тварини. За тиждень загинув бізон та верблюд, за місяць до цього раптово помер слон. Керівництво зоопарку вважає, що звірів отруїли.

Врятувати вдалося тільки яків, на яких теж нещодавно було здійснено замах. Що ж до інших тварин, то смерть наставала дуже швидко, ветеринари нічого не могли вдіяти, заявили представники зоопарку. Вони підозрюють активістів громадських організацій, що виступали проти теперішнього керівництва звіринця. Відтепер тварин охоронятимуть пильніше.

«У першу чергу, йдеться про посилений контроль вольєрів, а, по-друге, це цілодобове чергування ветеринарів, які позмінно чергують і слідкують за станом тварин. Це те основне, що в силі зробити зоопарк на даний момент», –каже прес-секретар Київського зоопарку Олександр Стеценко.

Істерія навколо смертей тварин безпідставна, а керівництво зоопарку робить усе, щоб заплутати ситуацію і уникнути відповідальності за жорстоке ставлення до підопічних, стверджує Андрій Капустін, лідер громадської організації «Експертна рада». За його словами, за весь час не було представлено жодного документа, що підтверджував би факт отруєння хоча б однієї тварини.

«Жодного шпигуна не впіймали, жодного отруювача за руку не зловили. Тільки когось бачили, тільки десь когось чули. Але це не дає підстав порушувати чинне законодавство і звинувачувати когось у вчиненні злочину. Вони не правоохоронні органи, – зазначає активіст. – Пані Берзіна про це забуває, так само, як про це забуває і пан Добруцький, який бреше, незважаючи на те, що він є виконувачем обов’язків віце-мера столиці європейської держави».

Сам Ігор Добруцький такі звинувачення відкидає, оскільки зоопарк потрапив до нього у підпорядкування тільки місяць тому.

«Добре доглядали чи погано – це має вирішити комісія чи якась експертна рада, – каже він. – Дивіться: кожен день до зоопарку приходять тисячі людей. І вони не бачать поганого ставлення. А якби раптом вони побачили, що там не прибрано, коїться якийсь розгул або знущання над звірами, як ви думаєте: скільки б щодня приходило заяв до нашого call-центру? Багато!»

Директора зоопарку тимчасово усунули від роботи

Питання щодо смерті тварин набуло такого резонансу, що його взяв під контроль міський голова. Він уже ініціював створення тимчасової контрольної комісії Київради з розслідування причин загибелі тварин та усунув на деякий час від виконання службових обов’язків директора зоопарку Світлану Берзіну.

За поточний рік у столичному звіринці померли також зебра, броненосець та амурський тигр, а у грудні минулого року – уссурійський ведмідь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG