Доступність посилання

ТОП новини

У Криму оформлена нова парламентська коаліція


Сімферополь – В Криму учора оголосили про створення нової проурядової коаліції у Верховній Раді автономії. До її складу увійшли 76 депутатів з 6 фракцій і депутатських груп, а також позафракційні. Як повідомив глава кримського парламенту Володимир Константинов, формування парламентської більшості має на меті «досягнення політичної стабільності на півострові».

До нової коаліції увійшли члени фракцій «Блок за Януковича», «Блок Куницина», «Союз», «Солідарність» і «Народна опозиція», а також групи «Російська єдність» і ще 6 позафракційних депутатів. Загалом Верховна Рада Криму нараховує 100 депутатів і кількість коаліціантів значно перевищує конституційну більшість.

Разом із тим від офіційного входження до парламентської більшості відмовилися фракції «Комуністи» і «Рух-Курултай», які тим не менш представлені у складі уряду автономії та в керівництві місцевого парламенту. Раніше офіційно про свою опозиційність заявила фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Слід сказати, що чинне законодавство України не вимагає створення урядової коаліції у Верховній Раді АРК. Та все ж голова парламенту Криму «регіонал» Володимир Константинов назвав її формування «важливим політичним кроком» і визначив її завдання як «створення сприятливого клімату для реалізації програми Президента «Україна для людей».

Володимир Константинов заявив, що відтепер у парламенті автономії запанує політична стабільність і подібні офіційні коаліційні об‘єднання створюватимуться і в інших місцевих радах автономної республіки. Спікер вважає нову коаліцію стабільною і довговічною.

Водночас, кримський експерт Микола Семена каже, що проблеми у більшості розпочнуться уже по закінченні літа, коли розпочнеться підготовка до нових виборів до місцевих органів влади.

Попри те, що деякі фракції, які брали участь у формуванні місцевого уряду, не увійшли до коаліції, керівництво автономії офіційно не налаштоване на зміни у складі Ради міністрів АРК. Зокрема, перший віце-спікер Сергій Цеков заявив журналістам, що «сьогодні бажання здійснювати кадрові пертурбації немає». Разом з тим, стало відомо, що ближчим часом у відставку можуть бути відправлені віце-прем'єри від Компартії і партії «Союз».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG