Доступність посилання

ТОП новини

США і Південна Корея готують військово-морські маневри


Нью-Йорк – Американський військово-морський флот найближчим часом має провести спільні морські маневри з флотом і морською авіацією Південної Кореї. Це, як повідомляють, є частиною нової стратегії посилення оборони країни, якій загрожує сусід – Північна Корея.

Рішення провести спільні військово-морські маневри викликане останнім інцидентом, коли маленький північнокорейський підводний човен, так званий карликовий, підібравшись нишком, випустив торпеду, яка знищила військовий корабель у територіальних водах Південної Кореї.

Загинули люди. Авторитетна міжнарождна комісія підтвердила цей факт, попри спроби Північної Кореї заперечити. За міжнародним законом, це акт агресії.

«Не допустити спалаху конфлікту»

Але ніхто не хоче війни. Як зазначив адмірал Майк Муллен, голова Об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил, «мета залишається – не допустити спалаху (збройного) конфлікту. Разом із тим, треба наголосити, що Північна Корея здійснила мерзенний акт. Сорок шість моряків загинули. Ми співпрацюємо з Південною Кореєю, нашим міцним союзником, підтримуємо її, але ризик завжди залишається», – сказав воєначальник в інтерв’ю телемережі новин FoxNews.

На думку адмірала Муллена, не виключено, що інцидент із кораблем може повторитися невдовзі. За його словами, «Північна Корея передбачувана лише в одному сенсі: вона абсолютно непередбачувана у тому, на що вона здатна».

Щодо дій, які мають відпрацьовувати на маневрах, подробиць Пентагон не подає. Стало відомо, що йдеться про боротьбу з підводними човнами і перехоплювання північнокорейських торговельних суден із вантажами зброї, ядерної технології та наркотиків. Незаконна, підпільна торгівля цими товарами є чи не єдиним джерелом валютних прибутків, необхідних для фінансування армії. Відомо, що Північна Корея є країною-банкрутом із постійно голодуючим населенням, а всі гроші поглинають збройні сили – четверті у світі за обсягом. Населення там удвічі менше, ніж в Україні, зате армія – 1 мільйон 200 тисяч під рушницею, флот – 420 кораблів, 70 підводних човнів, 260 десантних суден, авіація – 840 реактивних літаків, плюс 300 транспортних. За останньою стратегічною оцінкою Пентагону, на яку посилається газета «The New York Times», Північна Корея нині посідає такий арсенал, який дає їй змогу вдаватися до збройної провокації «без будь-якого попередження». Саме такою провокацією було торпедування південнокорейського корабля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG