Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО закликають Ізраїль звільнити затриманих пропалестинських активістів


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен закликав у вівторок Ізраїль звільнити всіх затриманих під час затримання конвою з гуманітарною допомогою, який намагався дістатися берегів Смуги Гази всупереч попередженню Ізраїлю, що блокади цієї палестинської території буде дотримано.

Тим часом Туреччина, яка є членом НАТО і яка надавала негласну допомогу організаторам конвою, підтвердила, що принаймні четверо з 9 загиблих під час затримання – турецькі громадяни. За непідтвердженими даними, це ж стосується й решти загиблих.

Близько 50 з майже 700 затриманих, які погодилися з депортацією з Ізраїлю, вже залишили країну і після цього заявили в вівторок, що бачили, як ізраїльтяни били інших активістів, стріляли в них гумовими кулями і вдавалися до електрошоку і що ніякої зброї на борту затриманих суден не було.

Інші активісти оголосили цього ж дня, що до Смуги Гази вирушило нове судно з гуманітарною допомогою всупереч попередженням Ізраїлю, що він не допустить прямої доставки до цієї частини палестинських територій через блокаду.

Вони також заявляють, що наступними днями до судна, яке вийшло в вівторок, долучаться подальші.

У понеділок ізраїльські військові зупинили конвой суден із гуманітарною допомогою, які прямували до Смуги Гази, що перебуває під ізраїльською блокадою. Пропалестинські активісти відмовилися доставити допомогу до ізраїльського порту і продовжили рух безпосередньо до берегів палестинської території попри попередження Ізраїлю.

У перебігу операції загинули дев’ять осіб. Сторони називають різні версії загибелі людей: активісти стверджують, що ізраїльтяни почали стріляти в беззбройних людей; ті заявляють, що були змушені оборонятися від збройного нападу на них.

Ізраїль уже понад три роки тримає блокаду Смуги Гази – відтоді, як 2007 року владу в ній збройною силою захопив радикальний антиізраїльський палестинський рух «Хамас». Після минулорічної війни Ізраїлю з «Хамасом» ця блокада ще посилилася.
XS
SM
MD
LG