Доступність посилання

ТОП новини

Ради Безпеки ООН вимагає розслідувати інцидент біля Гази


Нью-Йорк – Рада Безпеки ООН закликала провести неупереджене розслідування інциденту у Середземному морі, де на борту турецького судна загинуло дев’ятеро пропалестинських активістів під час рейду ізраїльських десантників.

Це лише пропозиція, викладена у документі під назвою «Заява голови Ради Безпеки».

Термінове засідання Ради скликали на вимогу Туреччини після інциденту з турецьким судном, що везло гуманітарний вантаж для смуги Гази. Цю територію контролює «Хамас», організація, яку Євросоюз та США визнали терористичною.

Ізраїль блокує смугу Гази, а 600 пропалестинських активістів намагалися ту блокаду прорвати. Судно відмовилося заходити до ізраїльського порту Ашдод із тим, щоб Ізраїль перевірив гуманітарний вантаж і передав за призначенням. Тоді з гелікоптера на палубу судна висадили групу десантників. Активісти зустріли їх дрючками й ножами, що видно на стрічці, поширеній ізраїльтянами в ООН та в інтернеті. Дійшло до стрілянини. Дев’ять активістів загинуло, принаймні семеро ізраїльтян поранено. Мусульманські країни вимагали, щоб Рада Безпеки ухвалила резолюцію, яка б засуджувала Ізраїль, але до резолюції не дійшло. Обмежилися заявою.

Заява голови Ради Безпеки відрізняється від резолюції


Різниця істотна. Резолюція має дієву силу. Вона може вимагати, наказувати від імені світової спільноти, може накладати каральні санкції, може надсилати миротворчі війська тощо. А Заява лише закликає й висловлює побажання. Резолюція може призначити міжнародне розслідування інциденту. Натомість ухвалили Заяву, текст якої 12 годин узгоджували і аж о другій годині ночі на вівторок 2-го червня одностайно проголосували за документ.

Він закликає до «швидкого, неупередженого, гідного довіри й прозорого розслідування відповідно до міжнародних стандартів».

Дипломати інтерпретують це як дозвіл Ізраїлеві самому проводити розслідування. Саме про таке розслідування говорив Алехандро Вулф, заступник посла Сполучених Штатів в ООН. Він сказав журналістам у Нью-Йорку, що «ми переконані й підтримуємо ізраїльське розслідування, до чого я вже закликав у своїй заяві раніше, і (я) абсолютно певен, що Ізраїль проведе гідне довіри, прозоре й швидке внутрішнє розслідування».

Як зазначає The New York Times, «адміністрація (президента Барака) Обами офіційно підтримує блокаду Гази, як і попередня адміністрація (президента Джорджа) Буша», і протягом двох останніх тижнів намагалася запобігти рейсові так званої «флотилії свободи», але безуспішно.

Уряд Туреччини стверджував, що це ініціатива громадської організації, і він не має з цим нічого спільного. Білий дім побоюється, що інцидент може зашкодити переговорам про ізраїльсько-палестинське мирне врегулювання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG