Доступність посилання

ТОП новини

У Мінприроди заперечують «розкрадання» трьох мільярдів гривень


Київ – У Міністерстві охорони навколишнього природного середовища спростовують інформацію, оприлюднену напередодні Президентом Віктором Януковичем, щодо «розкрадання» трьох мільярдів гривень. Ці кошти міністерство отримало від продажу квот на викиди вуглекислого газу в рамках Кіотського протоколу. У Мінприроди запевняють, що кошти є на рахунку міністерства.

Продаж квот на викиди в повітря шкідливих речовин у рамках Кіотського протоколу колишній Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко називала одним із найефективніших стимулів для формування нової екологічної політики. Згідно з міжнародними домовленостями, кошти від продажу квот уряд спрямовує на реалізацію проектів, розроблених для зменшення обсягів викидів у повітря шкідливих речовин.

Однак, за версією Президента України Віктора Януковича, зароблені кошти уряд Тимошенко використав не за призначенням. «Ми поки що грошей не знайшли, точніше, не знайшли, куди ці гроші поділися», – заявив напередодні глава держави. «Розкрадені кошти, отримані Україною за Кіотським протоколом. Нас ще очікує цей сором», – додав він.

Кошти є і поки не витрачалися – міністерство

У Міністерстві охорони навколишнього природного середовища таку інформацію спростовують. Голова Національного агентства екологічних інвестицій Сергій Орленко зазначає, що три мільярди гривень є на рахунку міністерства, щоправда, на цільові проекти вони поки не витрачалися. «Кошти надійшли у 2009 році, їх спрямували на рахунок. Вочевидь, проблема в тому, що частина цих коштів у валюті, а частина конвертована у гривні. Думаю, на підставі цього керівництво країни порушило це питання», – пояснив Орленко.

Про використання трьох мільярдів гривень не за призначенням також заявив голова Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів Сергій Єрмілов. «Тому ми не можемо почати переговори щодо другого траншу на суму 140 мільйонів євро, а також щодо третього траншу», – сказав він на виїзному засіданні Ради регіонів у Львові.

Розбиратиметься Генпрокуратура й міжнародні аудитори

Наприкінці квітня у Генпрокуратурі заявили про порушення кримінальної справи за фактом зловживання бюджетними коштами, отриманими від продажу квот. Слідство триває.

Радіо Свобода звернулося за коментарем до колишнього керівника Міністерства охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука. За його словами, з коштами від продажу квот у рамках Кіотського протоколу міністерство не мало ніяких справ. «Ані в міністра, ані в колегії міністерства не могло навіть виникнути ідеї розпоряджатися, навіть відповідно до нормативних документів, цими коштами самостійно», – каже екс-міністр.

Нині за обсягом викидів парникових газів Україна входить до двадцятки найбільших забруднювачів планети. До 2012 року український уряд зобов’язався продати іншим країнам квот на 450 мільйонів одиниць, із них 32 мільйони вже продані Японії та Іспанії.

Наразі у Міністерстві охорони навколишнього природного середовища триває міжнародний аудит ситуації довкола використання коштів, отриманих від продажу квот. Оприлюднення звіту аудиторів очікують 10 червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG