Доступність посилання

ТОП новини

Південна дирекція для Південної Осетії


Російські танки на військовій базі у Цхінвалі, серпень 2009 року
Російські танки на військовій базі у Цхінвалі, серпень 2009 року

Президент Південної Осетії Едуард Кокойти спростував повідомлення, що під час розмови із Володимиром Путіним російський прем’єр захистив свого осетинського колегу. Прем’єр Південної Осетії Вадим Бровцев – росіянин, якого фактично надіслали до республіки, щоб координувати роботу по її відновленню.

В ЗМІ неодноразово підкреслювалося, що кошти, які надходили в Цхінвалі, зникали десь у колах близьких до Кокойти. В цьому ж звинувачувала президента і опозиція, яку фактично вичавили з республіки – до Грузії і до тієї ж Росії. Очевидно, і російське керівництво почало замислюватися над питанням – де гроші?

Едуарду Кокойти нічого не залишається, як спростовувати повідомлення російських журналістів. Адже він вважає себе президентом незалежної держави. Росія, до речі, також визнала незалежність колишньої грузинської автономної області, відкрила її посольство у Москві і навіть сприяла визнанню осетинської незалежності кількома іншими державами – від Нікарагуа і Венесуели аж до Науру.

Терпець урвався

І от виявляється, що президента цієї незалежної держави можна викликати до кабінету російського прем’єра і там дати йому прочухана! З іншого боку, і Володимира Путіна можна зрозуміти. На відновлення Південної Осетії виділяються величезні кошти – а виглядає само виголошена республіка так, ніби війна була тільки учора.

При цьому журналісти мають можливість завітати не тільки до Цхінвалі, але й до близького грузинського Горі – і переконатися, що рідне місто Сталіна дійсно змінилося за цей час. А тепер виникає справедливе питання: яка країна все ж таки має більше ресурсів – Росія чи Грузія? Яка країна знайшла більше грошей для відновлення постраждалих від конфлікту територій – Росія чи Грузія? І якщо все ж таки Росія – так де ж результати її допомоги?

Всі ці питання міг задати Путін Кокойти під час останнього візиту осетинського президента до Москви. І про прем’єра запитати. Адже Москва вже кілька разів намагалася надіслати до республіки своїх прем’єрів – як контролерів тих коштів, які поступають до республіки. І кожного разу Кокойти їх холоднокровно позбувався. Зайві свідки йому очевидно не дуже потрібні. Бровцев – вже четвертий такий голова уряду. І в нього вже почалися проблеми.

Головний висновок розмови Путіна і Кокойти, втім, простий – терпець урвався. Вирішено створити при міністерстві регіонального розвитку Росії Південну дирекцію, яка займатиметься розподілом коштів для Південної Осетії. Така от дивовижна незалежність.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG