Доступність посилання

ТОП новини

Китай не коментує відмову впустити міністра оборони США


Китай і в четвер не пояснив свою відмову впустити до країни з візитом міністра оборони США Роберта Ґейтса.

Речниця Міністерства закордонних справ Китаю лише сказала з цього приводу, що Пекін «надає значення» військовим обмінам із іншими країнами, але для цього візиту не було ніяких конкретних передумов.

Міністерство оборони Китаю взагалі не коментувало цей випадок.

Сам Роберт Ґейтс, який перебуває в Сингапурі, висловив розчарування тим, що, за його словами, китайські військові керівники не бачать того, що військові зв’язки допомогли б Китаєві і США уникати «прорахунків».

На його думку, виглядає, що військові керівники Китаю менш зацікавлені розбудовувати зв’язки зі США, ніж керівники політичні.

Протягом вихідних Ґейтс відтак залишиться в Сингапурі, де відбувається конференція з безпеки, і зустрічатиметься з представниками оборонних органів інших провідних азійських держав.

Раніше цього тижня стало відомо, що Китай відмовився прийняти Ґейтса з візитом без пояснення причин, заявивши лише, що це був би для нього незручний час.

Раніше цього року Китай розлютився через рішення президента США Барака Обами продовжити виконання контракту на продаж зброї на суму понад 6 мільярдів доларів Тайваневі, що його Китай вважає водночас за свою бунтівну провінцію і за регіонального суперника.
XS
SM
MD
LG