Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники просять Раду перевірити законність дій влади в Харкові


Українська Гельсінська спілка з прав людини просить Верховну Раду перевірити законність дій органів місцевого самоврядування й міліції Харкова під час конфлікту в Центральному парку культури й відпочинку імені Горького. Про це йдеться у відкритому зверненні УГС.

«Останні події щодо придушення громадського протесту в Харкові свідчать про серйозне погіршення ситуації з дотриманням прав людини в країні», – заявляють правозахисники.

У зверненні мовиться, що близько 4:00 2 червня 50 осіб, одягнених у чорне, разом із робітниками з включеними бензопилами напали на захисників дерев у Центральному парку культури й відпочинку імені Горького в Харкові.

Поруч перебували працівники міліції, які спостерігали за силовими незаконними діями невідомих осіб і не захищали людей. Міліціонери вибірково затримали чотирьох захисників парку, жоден із нападників затриманий не був, йдеться в заяві.

УГС вимагає від Генеральної прокуратури внести протест прокурора на рішення органів місцевої влади щодо проекту будівництва в парку, ініціювати розслідування масового затримання захисників дерев, а також розслідування щодо бездіяльності працівників міліції, яка призвела до наслідків у вигляді завдання тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості захисникам дерев і знищення багаторічних дерев.

Спілка також звертається до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової з проханням відкрити провадження за фактами незаконного затримання, побиття, перешкоджання в проведенні мирних зборів, а також порушення екологічних прав громадян, гарантованих Конституцією.

УГС просить депутатів Верховної Ради створити спеціальну слідчу комісію для вивчення всіх подій, які відбулися в Харкові, а також заслухати звіт Міністра внутрішніх справ щодо законності дій міліції.

19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення щодо будівництва нової дороги, для чого дозволив вирубати на території Центрального парку культури й відпочинку імені Горького 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев на території парку. Активісти низки громадських організацій і жителі міста почали акцію на місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубку дерев і проведення будівельних робіт.

XS
SM
MD
LG