Доступність посилання

ТОП новини

Янукович мусить вибирати між трилером і романом жахів (європейська преса)


Прага – Західні оглядачі вважають, що на зміну помаранчевій мильній опері в Україні після ста днів Президента Януковича визріває новий жанр розвитку ситуації, котрий можна скоріше охарактеризувати як чорну драму, аніж як пародію. Європейські видання також наголошують, що у київській атмосфері сьогодні відчувається менше свободи і більше залякувань, і, хоча є деякі лиховісні ознаки, все ж біда ще не настала. Відмова влади Януковича від НАТО, як зауважують експерти, мало гріє суспільство, яке чекає кардинальніших змін на краще в економіці. Газети інформують про перші ознаки відкритої критики Заходом обмежень в Україні прав і свобод громадян, маються на увазі рішення судів про заборони демонстрацій протестів опозиції.

Впливовий лондонський часопис «Економіст» вважає, що перші сто днів правління Януковича налякали багатьох на Заході досить сильним зближенням із Росією за рахунок «харківських угод», котрі передбачають продовження оренди російському Чорноморському флотові військово-морської бази в українському Севастополі в обмін на дешевший російський газ для Києва. У світі також із занепокоєнням зустріли посилення російської ФСБ в Україні, а також нові ознаки явного тиску влади на ЗМІ. У той же час, як зауважує «Економіст», «Янукович не вдався за ці сто днів до жодних серйозних реформ». Видання також наголошує, що «інтенсивність російського наступу в Україні, як виглядає, лякає не лише західних спостерігачів, а й самого Януковича». Тут також наголошено, що Україні доведеться доводити на практиці реальність свого європейського курсу та спростовувати перед опозицією і Заходом наявність авторитарних тенденцій у внутрішній політиці влади Януковича. «Економіст» також вважає, що газово-флотська угода фактично не допоможе Януковичеві у подоланні дефіциту «Нафтогазу» та й дефіциту бюджету в цілому. Лише допомога МВФ, як зауважено у статті лондонського часопису, може сприяти «відновленню фінансового здоров’я в Україні та підвищенню довіри до держави з боку іноземних інвесторів». «Економіст» на завершення резюмує, що «головне питання сьогодні – чи зможе Янукович піти на непопулярні реформи, незважаючи на ймовірність цілковитої втрати популярності». «Якщо зможе, то політика України може стати своєрідним трилером. У протилежному ж випадку, що ймовірніше, вона стане романом жахів», – прогнозує впливове британське видання.

Австрійська «Ді Прессе» інформує, що навіть удар блискавки у Верховну Раду, що призвело до вимкнення на якийсь час світла в залі засідань парламенту, не завадив депутатам переважною більшістю ухвалити новий закон, що передбачає відмову від вступу держави до НАТО. Газета також зауважує, що більшість українців виступає проти членства в альянсі і що новий Президент України зробив одним зі своїх головних пріоритетів зближення з Росією.

Російська «Нєзавісімая газета» наводить думки експертів, котрі вважають, що оголошення позаблоковості України і відмова від членства в НАТО не дуже гріють громадян України, бо їх хвилюють насамперед внутрішні економічні проблеми. Газета також зауважує, що «на цей рік в Україні жодних реформ не передбачається і, як стверджують недоброзичливці, Київ не має ресурсів для їхнього проведення, бо не зміг домовитися поки що з МФВ».

Європейське видання «Волл Стріт Джорнал» інформує, що наступного тижня дійсно до Києва приїдуть офіційні особи з МВФ, але лише для обговорення майбутньої економічної політики, яку б Фонд міг підтримати. І лише після цього може піти мова про приїзд до України місії МВФ для ведення переговорів про можливий новий кредит.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG