Доступність посилання

ТОП новини

Екс-депутата райради Харкова засудили на 10 років через замах на Кернеса і Добкіна


Апеляційний суд Харківської області ухвалив вирок у справі про замах у 2007 році на секретаря харківської міськради Генадія Кернеса та тодішнього міського голову Михайла Добкіна.

Винним в організації та підготовці замаху на вбивство посадовців суд визнав бізнесмена та колишнього депутата Московської райради Харкова від Партії регіонів Олега Медведєва. Рішенням суду його засудили до 10 років позбавлення волі. До цього обвинувачення наполягало на 7 роках ув’язнення.

Колишній депутат відбуватиме покарання за статтями про «організацію діяльності груп злочинців», «підготовку до злочину» та «навмисне вбивство двох і більше людей, що було скоєно в спосіб, небезпечний для життя багатьох інших людей».

Суддя заявив, що злочин Медведєв готував через помсту (раніше бізнесмен звинувачував Кернеса і Добкіна в нападі на нього в 2006-му невідомих, які побили Медведєва, порізали йому ніс, вуха та сідниці). Від злочинних дій могли постраждати сторонні люди – за версією слідства способом вбивства було обрано вибухівку, що мала бути закладена на вході до міськради, заявив суддя. Але суд врахував і пом’якшувальні обставини – злочин не був доведений до кінця.

Суд також задовольнив позови постраждалих Кернеса та Добкіна про виплату їм компенсації за моральні збитки по 5 тисяч гривень кожному.

Ухвалу суду адвокат Медведєва Наталія Хорунжа назвала «безпрецедентною і сфабрикованою», оскільки обвинувачення ґрунтується лише на свідченнях людини, яку називають можливим виконавцем вбивства, і на аудіозаписах її розмов із Медведєвим.

«Це прецедент, це нонсенс! Усі чули про плівки Мельниченка. Який їхній результат? Перспектива? Ніколи не було ухвали за такими справами (де фігурують плівки), це жодним чином не може бути визнано доказами. Це повернення до 37-го року в нашому окремому регіоні, де пан Кернес займається свавіллям», – сказала Наталія Хорунжа.

За словами адвоката, суд послався на 65 статтю Кримінального кодексу, яка «дозволяє використовувати записи, але зазначає, що на здійснення таких записів мають бути відповідні санкції прокурора».

Сам Олег Медведев після сьогоднішнього засідання назвав суд «продажним».

Адвокат Медведєва має намір оскаржити рішення у Верховному суді України. Законом на це відведено термін в один місяць.
XS
SM
MD
LG