Доступність посилання

ТОП новини

Вибори президента Німеччини: християнський демократ проти екс-правозахисника


Німеччина – Консервативно-ліберальна коаліція в Німеччини домовилася щодо спільного кандидата на посаду федерального президента. Ним став нинішній прем’єр-міністр федеральної землі Нижня Саксонія Крістіан Вульфф. Свого кандидата на найвищу державану посаду висунула й опозиція.

Ще на початку тижня німецька преса називала зовсім іншого фаворита. Всі були майже впевнені в тому, що християнські демократи й ліберали висунуть на посаду федерального президента Урзулу фон дер Ляєн, яка зараз очолює федеральне міністерство праці. Бульварна преса навіть встигла її охрестити «матір’ю всієї нації».

Однак перспектива, що Німеччину очолюватимуть відразу дві жінки, так і не стала реальністю.

Після переговорів за лаштунками стало зрозуміло, що не «принцесі» дозволено буде в’їхати в берлінський палац «Бельвю», а улюбленцеві всіх тещ Крістіану Вульффові, як німецька преса називає 50-річного прем’єр-міністра федеральної землі Нижня Саксонія. Такий імідж він не втратив навіть після розлучення зі своєю першою дружиною через нове, на 15 років молодше за нього кохання.

Меркель буде нелегко з Вульффом

Коментатори сходяться на думці, що в принципі Вульфф цілком підходить для того, щоб представляти Німеччину. Він має шарм, добре виглядає, йому не бракує компетентності, зауважує часопис «Штерн».

Але водночас журнал звертає увагу, що канцлерові Анґелі Меркель буде нелегко з ним. Вульфф вважається критиком Меркель, який закидає канцлерові розмивання чіткого профілю Християнсько-демократичного союзу.

Він свого часу й сам був не проти очолити федеральний уряд. Такій його мрії не судилося здійснитися, але, якщо Федеральні збори проголосують за нього, то за рангом він опиниться навіть вище від канцлера.

Критика з боку соціал-демократів

Шанси отримати остаточну перемогу у Вульффа непогані. У Федеральних зборах, які скликаються виключно для обрання федерального президента, консервативно-ліберальна коаліція має переконливу більшість.

Однак, як кажуть, «ніколи не кажи ніколи». Опозиція скритикувала кандидатуру консервативно-ліберальної коаліції й запропонували на найвищу державну посаду свою людину.

Йдеться про колишнього східнонімецького правозахисника, 70-річного Йоахіма Ґаука. До 2000 року безпартійний Ґаук очолював відомство з дослідження архівів колишньної служби безпеки НДР.

Як зазначив лідер соціал-демократів Зіґмар Ґабріель, Йоахім Ґаук наповнить життям посаду федерального президента, у той час як християнський демократ Крістіан Вульфф може похвалитися лише політичною кар’єрою.

Дострокові вибори федерального президента Німеччини після несподіваної відставки з цієї посади Горста Келера призначені на 30 червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG