Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Туреччини готовий особисто проривати блокаду Смуги Гази


Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що готовий особисто очолити «флотилію свободи», як назвали зупинений Ізраїлем морський конвой до Смуги Гази, що мав на меті прорвати ізраїльську блокаду цієї частини палестинських територій.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, голова турецького уряду заявив у суботу, що не вважає за терористичну організацію радикальний антиізраїльський рух «Хамас», який зброєю захопив владу у Смузі Гази й через дії якого Ізраїль утримує блокаду.

Наприкінці травня Ізраїль перепинив так звану «флотилію свободи», яку значною мірою спорядила Туреччина і яка офіційно мала доставити до Смуги Гази гуманітарну допомогу. Але учасники конвою відмовилися розвантажити її в ізраїльському порту для перевірки і передачі палестинцям і продовжили прямувати просто до берегів Смуги Гази всупереч попередженням. У перебігу операції затримання загинули 9 пропалестинських активістів, головно громадян Туреччини.

Ізраїль заявляє, що блокада Смуги Гази необхідна, щоб не допустити потрапляння зброї до рук «Хамасу», і попереджає, що не має наміру знімати її, та наполягає на доставці гуманітарних вантажів через територію Ізраїлю для контролю їхнього вмісту.
XS
SM
MD
LG