Доступність посилання

ТОП новини

Микола Лисенко: знаний і невідомий. Презентація нового видання


Київ – У Києві презентували книжку «Світ Миколи Лисенка. Національна ідентичність, музика і політика України XIX – початку XX століття». Видання побачило світ завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження» та культурним програмам Посольства США в Україні.

Самі ініціатори видання «Світ Миколи Лисенка» вважають, що це не просто книга, це збірник фотографій, документів, нотні альбоми композитора, якого його сучасники назвали основоположником української музики і знавцем українського народного мелосу. Біографія і творчість Лисенка подані у контексті подій, що відбувалися в Україні наприкінці ХІХ – початку ХХ століття.

Автори книжки – американські вчені, музикознавці Тетяна Булат і Тарас Філенко – видали її у США вісім років тому до 160-річчя від дня народження і 90-річчя від дня смерті Миколи Лисенка.

Академік Микола Жулинський розповів, що бував в Українській вільній академії наук у Нью-Йорку, зустрічався з Тамарою Булат та з її сином – піаністом, етнологом Тарасом Філенком і знає, як ця книга народжувалась: «У них отакий виник задум – створити по суті творчу і життєву біографію Миколи Лисенка. Діяльність і все життя Миколи Лисенка поставлено в контекст формування національної української ідентичності».

Світ і світло Миколи Лисенка

В Україні «Світ Миколи Лисенка» видано за підтримки міжнародних інститутів. Як зазначила помічник аташе Посольства США з питань культури – редактор книжки Ольга Крекотень, робота над нею не лише відкрила їй «світ і світло Лисенка», а й дала неоціненний досвід.

«Я дуже вдячна долі за ці півтора року мого життя, пов’язані саме з цією книжкою, з роботою в бібліотеках та архівах, зі збіркою всіх матеріалів. Ніколи не забуду, як працювала взимку у неопалюваних залах київського і полтавського обласних архівів; як їздила на Полтавщину до села Гриньки – там народився Микола Лисенко, але майже нічого з тих часів не збереглося. Хоча ні, збереглася пам’ять селян!» – пригадує вона.

За словами одного з авторів книжки Тараса Філенка, чи не найважливіше те, що у виданні проаналізовані культурологічні, політичні процеси, які відіграли вирішальну роль у становленні й збереженні української національної культури, української народної пісні. Пісні, котра донині виборює простір у сірій імлі сучасного шоу-бізнесу і попси, кажуть ініціатори видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG