Доступність посилання

ТОП новини

Комітет ПАРЄ звинувачує ВООЗ у роздуванні паніки навколо «свинячого грипу»


Заходи із боротьби зі «свинячим грипом», вжиті Всесвітньою організацією охорони здоров’я, організаціями Євросоюзу і урядами низки країн, були занадто жорсткими і призвели до втрати великих коштів, мовиться в опублікованій в Парижі доповіді одного з комітетів ПАРЄ.

У документі, складеному комітетом із соціальних питань, охорони здоров’я і справ сім’ї повідомляється, що «існують численні докази того, що серйозність захворювання була значно перебільшена ВООЗ». У результаті багато жителів ЄС були охоплені панікою у зв’язку з повідомленнями про грип H1N1. При цьому, «насправді ніякої пандемії не було», – йдеться в документі.

Представники ПАРЄ, які підготували документ, назвали програму з вакцинації від «свинячого грипу» «плацебо, застосованого в широких масштабах».

У документі повідомляється, що ПАРЄ виявила «серйозні недоліки» в прозорості процесу ухвалення рішень під час боротьби з пандемією, що викликає заклопотаність з приводу того, що фармацевтична промисловість впливає на ухвалення цих рішень.

Комітет ПАРЄ закликає ВООЗ і установи ЄС покращити управління у сфері охорони здоров’я, забезпечити прозорість під час ухвалення рішень, а також убезпечити себе від «надмірного впливу з боку осіб, що переслідують корисливі інтереси».

Цей звіт парламентарі з усіх 47 країн Ради Європи розглядатимуть 24 червня під час літньої сесії ПАРЄ в Страсбурзі.
XS
SM
MD
LG