Доступність посилання

ТОП новини

Італійська мафія не знає кризи


Рим – В Італії, економіка котрої ослаблена внаслідок світової кризи, боргових пут, залишається організація, яка не знає цих проблем, – екологічна мафія. Її рахунки минулого року не зазнали коливань і залишилися стабільними, прибуток – 20,5 мільярдів євро. Про це повідомила італійська Асоціація охорони довкілля Legambiente в оприлюдненому звіті «Екомафія – 2010» .

На світових ринках країна втрачає конкурентоспроможність, але має найвпливовішу мафію у світі. Так звану «Велику кримінальну п’ятірку країн» очолює Італія. Сфера наукових досліджень та інноваційних технологій потерпає від нерішучості уряду ухвалити відповідні закони, а тим часом італійський ринок нелегального бізнесу посідає друге місце на планеті після США і є попереду Японії та Китаю. Така картина італійської реальності випливає зі звіту екологічної асоціації Legambiente.

Передмову до цього звіту написав Роберто Савіано – відомий журналіст, автор книжки про неаполітанську мафію «Гоморра». В одному з інтерв’ю італійським медіа Савіано зазначив: «Без будь-яких застережень необхідно сказати, що виграшна економіка цієї країни більшою мірою є мафіозна економіка. Два основних напрямки її діяльності – це наркоторгівля та будівельний бізнес. Вони обоє домінують над іншими сферами, які контролює мафія».

Сміття і будівництво


Злочини, що завдають шкоди навколишньому середовищу, поширюються країною надзвичайними темпами. Кожного дня фіксують 78 таких правопорушень, приблизно більше, ніж три злочини щогодини. Найактивніше мафіозі проводять справи зі сміттєвими відходами, неякісними будівельними матеріалами, нелегальним будівництвом.

Як спрацьовує ланцюг кримінальних інтересів у будівельному бізнесі? Про це в документальному фільмі про впливовий клан каморри Казалезі розповів прокурор Федеріко Кафієре де Рао.

«За посередництва підприємців-каморристів створювався консорціум. Через цей консорціум клан контролював постачання будматеріалів до замовника. Від консорціуму-постачальника вимагали хабар за проданий матеріал і таким чином клан Казалезі знав наперед, де і коли починалися масштабні будівельні проекти. У такий спосіб мафія могла контролювати ці роботи, просуваючи свої фірми до реалізації проектів, які фінансувалися з державного фонду для ліквідації наслідків землетрусу», – повідомив представник слідчого комітету «Антимафія» у Неаполі.

Окрім будівництва доріг, водоканалів, шкіл і лікарень, кримінальні клани відкривають безпосередньо супермаркети і торговельні центри. Таким чином відмивають нелегально здобуті гроші і тримають під контролем проведення тендерів на будівництво та ринок праці.

Злочини проти фауни


Як мовиться у звіті італійської екологічної Асоціації, до сфери інтересів злочинних угруповань входить також рекет тварин, зловживання флорою та фауною у корисних цілях. Наприклад, підпільні кінські перегони, протизаконна торгівля екзотичними тваринами, нелегальний забій худоби минулого року приніс кримінальному бізнесу 3 мільярди євро.

Екомафія розширила географію свого впливу і володіння до центральної столичної області Лаціо, яка за мафіозною присутністю посідає друге місце після південної Кампанії. За ними йдуть інші південні регіони Калабрія, Апулія і Сицилія. На півночі країни за кількістю екологічних правопорушень перед веде Лігурія.

Президент асоціації Legambiente Вітторіо Кольяті зазначив, що екомафія залишається міцним і стійким холдингом, який всерйоз загрожує країні, поглинаючи цінні ресурси легальної економіки. Фахівці наголошують, що для боротьби з екомафією уряд повинен вживати конкретні заходи: передбачити у кримінальному кодексі злочин проти довкілля, дозволити використання телефонних прослуховувань на час розслідування і реконструювати забруднені зони або об’єкти, зведені з неякісних будівельних матеріалів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG