Доступність посилання

ТОП новини

Чемпіонат світу з футболу: сподівання і суперечності перед стартом


Лондон – Погляди футбольних вболівальників прикуті до першого чемпіонату світу з футболу, що проводиться на африканському континенті. Переважно панує ентузіазм, але це не значить, що старт у цю п’ятницю обійдеться без певних суперечностей.

У Йоганнесбурзі керівники Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА) розповідали журналістам про підготовку до турніру, в якому візьмуть участь 32 національні команди. Генеральний секретар організації Жером Вальк зазначив, що попит на квитки на 64 матчі, які гратимуться на 10 стадіонах у різних куточках Південно-Африканської Республіки (ПАР) протягом місяця і завершаться фіналом 11 липня у Йоганнесбурзі, є високим.

Загалом оптимізм генерального секретаря ФІФА поділяє переважна більшість уболівальників у світі, а зокрема південно-африканці, які стверджують, що саме в їхній країні відбувся перший в історії футбольний матч 1862 року. Проте низка проблем викликає стурбованість.

Питання безпеки є найбільшою з них, зокрема, після того, як штовханина на стадіоні під час товариської гри 6 червня призвела до поранення 16 осіб. Президент ФІФА Йозеф Блаттер пообіцяв журналістам, що подібного не трапиться під час чемпіонату світу. При цьому він поклав усю відповідальність за інцидент на владу ПАР.

«Футбольні організації – регіональні, місцеві, національні чи міжнародні – не мають власних поліції або збройних сил для втручання до питань безпеки. Безпека завжди є відповідальністю держави, де відбуваються спортивні змагання», – зауважив президент ФІФА.

Побоювання тероризму і проблема суддівства

Високо на порядку денному – побоювання тероризму, зокрема, після того як кілька місяців тому на чемпіонаті Африки в Анголі було вчинено збройний напад на автобус національної збірної Того. Проте влада ПАР каже, що вживають усіх необхідних заходів: понад 40 тисяч поліцейських забезпечуватимуть порядок під час матчів, буде задіяно гелікоптери, водомети та інші засоби контролю за юрбою.

Інша проблема стосується власне самої футбольної гри. Предметом суперечки є суддівство, яке затьмарило попередній чемпіонат світу та відбіркові змагання до нинішніх фіналів. У фіналі 2006 року в Німеччині суддя вилучив найкращого гравця французів Зинедина Зидана, і його команда відтак програла італійцям за пенальті. Однак, відеоповтор показав, що італієць Марко Матерацці, ймовірно, спровокував француза.

А у грі плей-офф до нинішнього турніру Т’єррі Анрі забив переможний для Франції м’яч Ірландії, підігравши собі рукою. Ірландці закликали переграти цей матч, але ФІФА відмовила їм у цьому. Блаттер сказав, що помилок не можна уникнути в будь-якій сфері діяльності, а тому нинішня система суддівства залишиться незмінною.

Хоча для суддівства буде долучено ще одного, четвертого, суддю, але, як і раніше, технології не будуть задіяні для перевірки правильності рішення головного судді в перебігу матчу.

Новою буде модель м’яча на цьому турнірі, і вона вже викликає критику в багатьох провідних воротарів світу. Вони кажуть, що цей м’яч має непередбачувану траєкторію польоту, тож глядачі можуть побачити чудернацькі голи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG