Доступність посилання

ТОП новини

США: протиалкогольні браслети для водіїв-порушників


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах усе ширше застосовують новий засіб ефективної боротьби з пияцтвом за кермом – спеціальні браслети. Ними контролюють тих, хто спіймався за цим порушенням і тепер мусить цілком утримуватися від алкоголю.

Ідеться про електронний монітор у вигляді браслета на нозі. Цей браслет зроблено за таким самим принципом, як поліцейський алкогольний аналізатор типу «дихніть у трубку». Він має вмонтовану помпу, яка щотридцять хвилин всмоктує випари тіла і вловлює найменші ознаки алкоголю, якщо він є.

Зібрані дані мініатюрний модем передає з браслета до наглядового центру, де їх перевіряють на вміст і рівень алкоголю, випитого носієм. Річ у тім, що протягом усього часу носіння браслета пити алкоголь не можна взагалі.

Браслет досить громіздкий і не дуже привабливий на вигляд, але останнім часом навіть кілька голівудських знаменитостей змушені були носити цю малорадісну прикрасу. Серед них Ліндзі Логан, Трейсі Морґан, Джейсон Вільямз. Причому Логан просила суддю дозволити їй приклеїти бодай привабливу якусь наліпку-стикер на браслет, щоб можна було одягти коротку сукню.

Суддя Марша Гірш каже, що переважну більшість носіїв антиалкогольних браслетів становлять чоловіки віком від 20 до 60 років, як правило, всі працевлаштовані й постійні споживачі спиртного.

Ці браслети змушують носити або за пияцтво за кермом, або за вироком суду. Якщо водія, так би мовити, під газом удруге заарештовують на дорозі, то його ставлять перед вибором: півроку тюрми чи браслет на нозі носити від 3 до 6 місяців. Більшість віддає перевагу браслетові.

Розвіяти алкогольну хмару

У самому лише Нью-Йорку, за повідомленням газети The New York Times, понад 330 водіїв отримали такі браслети.

Суддя Мішель Явінскі у Мангеттені, яка розглядає справи, пов’язані з пияцтвом за кермом, сказала в інтерв’ю телемережі новин FoxNews: «Чи можемо ми тримати таких людей не ув’язненими, моніторувати їх і змушувати бути тверезими? Якщо ми можемо це зробити і людина матиме змогу зберегти своє робоче місце, не водитиме авта і лишатиметься тверезою, тоді, можливо, всім буде краще у кінцевому рахунку».

Інший правник, Джозеф МакКормак, шеф бюро кримінальних розслідувань злочинів за кермом у нью-йоркському районі Бронкс, вважає, що якщо примусити водія не пити кілька місяців, то, за його висловом, «алкогольна хмара розвіюється» і людина зможе усвідомити, якої шкоди завдає власному життю і що можна взагалі жити без алкоголю.

Як стверджує Ричард Браун, окружний прокурор району Квінс, у розмові з репортером The New York Times, серед тих, хто носив браслет, 94 відсотки повністю дотримувались режиму і не випивали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG