Доступність посилання

ТОП новини

Меркель наполягає на внесенні змін до Лісабонської угоди


Німеччина – Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей відвідав з візитом Берлін. Під час зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель йшлося про подолання наслідків фінансової кризи в країнах ЄС.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель запропонувала не мало, не багато – внести зміни до Лісабонської угоди. На її думку, так вдасться успішно подолати наслідки світової фінансової кризи й забезпечити стабільність євро.

«Я переконана, що нам такі зміни в Лісабонській угоді потрібні», – заявила Меркель. Зокрема, йдеться про визначення конкретних наслідків для країн, які не дотримуються умов пакту стабільності спільної європейської валюти.

Німеччині поки що не вдалося відстояти таку свою вимогу в рамках ЄС. Проти внесення змін до Лісабонської угоди нещодавно виступив єврокомісар з фінансових питань Оллі Рен. Також голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу назвав вимоги, які лунають з Берліна, наївними.

Скептично до запропонованих змін поставився й президент Європейської ради Герман Ван Ромпей. Він вказав, що жодних табу немає і можна обговорювати будь-яку тему. Але водночас він запропонував спочатку спробувати інтенсивніше використати ті важелі, які вже існують, й покращити комунікацію між окремими структурами ЄС.

Пропозиції Франції теж викликали скепсис

Ван Ромпей скептично поставився й до ідеї Франції, яка пропонує формально поглибити координування в рамках єврозони. «Нам зараз не потрібні нові структури або технічна підтримка», – сказав Ван Ромпей під час перебування в Берліні, коментуючи пропозицію Парижа створити спеціальний секретаріат для єврозони.

Крім такого секретаріату, Франція пропонує також обговорювати питання, пов’язані з євро, не лише на рівні міністрів фінансів, але й на рівні керівників урядів країн єврозони.

Меркель, до речі, так само, як і Ван Ромпей, натомість наголошує на необхідності залучати до обговорення всіх економічних питань, у тому числі й питань єврозони, усі 27 країн, які входять до Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG