Доступність посилання

ТОП новини

«Люди і гроші» – унікальна експозиція в Національному банку в Празі (огляд культурних подій у Європі)


Експозиція «Люди і гроші» в Національному банку в Празі
Експозиція «Люди і гроші» в Національному банку в Празі

Прага – Запрошуємо до огляду культурних подій у Європі. Серед них привернув увагу День відчинених дверей, який проводить цієї суботи Чеський національний банк у Празі. Явище не буденне: для всіх охочих головний банк країни широко відчиняє свої двері, запрошуючи оглянути унікальну виставку «Люди і гроші». А в Турині після тривалої перерви виставляли Туринську плащаницю – один із найзагадковіших артефактів світу. А ще завершується європейське турне Елтона Джона.


День відчинених дверей у Чеському національному банку

У банку буваємо не раз, а от подивитись, як виготовляють гроші, де їх зберігають, спуститись до суворо засекречених сейфових приміщень, погодьтесь, довелось не кожному. Чеський національний банк цієї суботи проводить День відчинених дверей, щоб показати всім охочим, як робляться гроші.

Унікальна експозиція «Гроші і люди» розповідає про процес створення грошей – від виготовлення паперу для майбутньої банкноти до роботи художника, автора паперової грошової одиниці. Понад 60 вітрин виставки – історія розвитку чехословацької, а потім чеської національної валюти. В експозиції також металеві гроші – від звичайних щоденних монет до золотих ювілейних.

«Ми покажемо широкій громадськості приміщення, до яких звичайно люди не ходять. Маршрут огляду має кілька тем, наприклад, валютна політика чи як встановлюються обмінні курси. Покажемо приміщення, які пересічний відвідувач не бачить, наприклад, залу засідань банківської ради – найвищого органу банку – чи кабінет директора банку. А молодші відвідувачі зможуть подивитися зблизька на броньовані автомашини, якими перевозять готівку. Звичайно, виставку охоронятиме поліція. Зате можна буде поставити питання членам банківської ради», – розповів працівник банку Томаш Ціммерман.

День відчинених дверей дає унікальну можливість спуститись до великих сейфових приміщень, де можна оглянути експозицію, присвячену історії Національного банку Чехії. До речі, сама будівля банку належить по пам’яток архітектури Праги, зведена наприкінці 1930-х років майстернею архітектора Франтішека Ройта, в якій тоді працював уродженець Волині Артемій Корнійчук.

Таємниця Туринської плащаниці

А в Турині в кафедральному соборі після 10-літньої перерви була виставлена Туринська плащаниця. Ідеться про льняну ряднину, в яку, за легендою, було загорнуте тіло Христа після того, як його зняли з розп’яття. На полотні, переконані віряни, відбились обриси тіла й обличчя Христа, тому Туринська плащаниця належить до найбільших у світі духовних реліквій, яку, однак, Церква офіційно не визнає. Полотно завдовжки 436 см стало відоме, як вважають, в середині 14 ст. у храмі Нотр-Дам у французькому містечку Ліре. Від 1578 р. воно зберігається в капличці в соборі Івана Хрестителя в італійському Турині, звідти і його назва.

Європейське турне Елтона Джона

Елтон Джон, найвідоміший поп-співак сучасності, як його часто називають, цього вікенду завершує своє європейське турне. Місця в найбільших залах Праги, Бухареста і Софії повністю розпродані – стільки охочих почути наживо, серед іншого, і його знамениту пісню «Свічка на вітрі». 62-літній співак, лауреат 5 нагород Grammy і музичного Oscara, відомий також своєю доброчинною діяльністю, зокрема, допомогою хворим на СНІД. Елтон Джон нікого не залишає байдужим: його або люблять, або цілком відкидають. Однак саме йому належить досі не подоланий рекорд – понад 200 мільйонів проданих дисків.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG