Доступність посилання

ТОП новини

Українець Кашпіровський – новий Распутін (європейська преса)


Прага – Окрім щоденних інформацій про подальше наростання політичної та економічної залежності України від Росії, газети Європи повідомляють також про дедалі більшу популярність українського борщу в Чехії і про повернення на російські телеекрани «людини в чорному» – скандального українського екстрасенса Анатолія Кашпіровського, котрий уперше привернув увагу публіки в Києві у 1989 році.

Роман Олеарчик розмірковує на сторінках «Файненшел Таймз» із приводу можливих наслідків наростання фінансово-кредитної залежності України від російських державних банків на кшталт Банку ВТБ, котрий позичив цими днями 2 мільярди доларів урядові Президента України Віктора Януковича. Автор цього матеріалу вважає, що Москва таким чином нарощує свою політичну зверхність над Україною і присвоює права власності на ключові активи Києва. Цей російський кредит, на думку Олеарчика, стане лише додатковою перешкодою на переговорах України з МВФ.

Австрійська «Ді Прессе» повідомляє, що переговори влади Януковича з МВФ продовжаться після 21 червня, але експерти прогнозують чималі труднощі з можливим отриманням Україною нового кредитування Фонду. МВФ висловлює серйозні побоювання з приводу наростання зовнішнього боргу Києва, коли він становить уже понад 40 відсотків від ВВП держави. А тут ще й російський кредит у 2 мільярди доларів, який не лише пов’язаний із іменем Януковича, а й загрожує збільшенням контролю Росії над українськими стратегічними активами на кшталт ядерної промисловості, енергетики.

Британська «Ґардіан» оприлюднила великий матеріал про українського екстрасенса Анатолія Кашпіровського, котрий у кінці 80-х став своєрідним «екстрасенсорним замінником» істин марксизму-ленінізму, які зазнавали краху разом із розвалом СРСР. Із найбільш протегованих Кремлем екстрасенсів найвідомішим був саме Кашпіровський, котрий привернув увагу публіки восени 1989 року завдяки телесеансові «зцілення» у Києві. Кашпіровський обіцяв тоді вилікувати «всіх і вся», народи СРСР були просто зачаровані… У зв’язку з наявністю високих кремлівських заступників Кашпіровського почали порівнювати з божевільним ченцем Григорієм Распутіним, таємничим цілителем, вплив котрого на царську родину відіграв значну роль у розвалі російської монархії і приході до влади більшовиків. Автор статті в «Ґардіан» Марк Бенетс вважає, що, «по суті, український цілитель, демонструючи іншу реальність, яка не вкладалася в партійну лінію, можливо, вніс якийсь вклад у падіння «імперії зла». Газета наголошує, що 70-річний тепер Кашпіровський знову з’явився на російських телеекранах і весною цього року оголосив про відновлення свої сеансів… Із урахуванням важкої економічної ситуації в Росії і значного падіння популярності владного тандему Путіна й Медведєва повернення людини, розквіт популярності котрої збігся з розвалом СРСР, без будь-якого сумніву виглядає сьогодні символічно, вважає Марк Бенетс. Автор статті на завершення розмірковує, «куди заведе Росію її вічна пристрасть до всього надприродного і окультного».

Чеська «Лідове новіни» інформує, що популярність української кухні в Чехії стає дедалі більшою, і це, звичайно, пов’язано зі збільшенням у країні кількості прибулих сюди українців. Газета пише, що, наприклад, у ресторані міста Брна під назвою «Тризуб» можна покуштувати не лише традиційний український борщ зі шкварками з сала, а й вареники, голубці та інші смачні українські страви. Подібний асортимент страв пропонує ресторан «У Колі», що в Літомишлі, та інші українські корчми в Чехії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG