Доступність посилання

ТОП новини

Більшість засуджених торговців людьми в Україні не відбуває покарання – Державний департамент США


Прага – Українська влада наразі не дотримується мінімальних стандартів у справі боротьби з торгівлею людьми, але водночас за минулий рік вона здійснила вагомі кроки у цьому напрямку. Це висновок Державного департаменту США, який у понеділок оприлюднив свій щорічний звіт про торгівлю людьми у світі. За його оцінкою, становище в Україні поліпшилися порівняно з 2008 роком. Українські правозахисники тим часом турбуються, чи нова влада в Києві зможе закріпити позитивну тенденцію.

За українськими офіційними даними, від сучасної работоргівлі минулого року в країні потерпіло 335 осіб, із них 42 дітей. А Міжнародна організація міграції, яка співпрацює з українськими партнерами, повідомляє про понад удвічі більшу кількість жертв, яким вона у цей же час надала допомогу.

Якщо жінки стають повіями чи змушені займатися домашнім господарством у різних куточках світу, від Росії і Польщі до Канади і Білорусі, то чоловіки переважно потрапляють в тенета работорговців у Росії та в деяких інших країнах як будівельники, сільськогосподарські робітники і моряки.

Як позитив автори звіту Державного департаменту США відзначають те, що дедалі більше торговців людьми в Україні несуть покарання. Минулого року за це засудили 110 осіб.

Щоправда, більшість із них після цього за ґрати так і не потрапила. Злочин передбачає тюремне ув’язнення від трьох до 15 років, але на практиці чимало судів тлумачать закон так, що злочинці часто отримують лише умовне або полегшене покарання.

У справі допомоги жертвам торгівлі людьми Україна досі покладається переважно на допомогу міжнародних донорів, таких як Міжнародна організація міграції. Українська влада, на думку американських оглядачів, спроможна знайти для цього власні кошти, а також організувати освітні програми у цій сфері для прокурорів і суддів.

Держдепартамент США також стурбований тим, що Україна продовжує поміщати дітей-жертв торгівлі людьми у притулки, де їм не надають спеціалізованої допомоги.

Росія – новий центр работоргівлі українців


Наскільки цей звіт адекватно відображає українські реалії? Президент правозахисного центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко сказала Радіо Свобода, що тенденції відображені адекватно.

«Це і те, що Україна стає все більше країною призначення, що серед потерпілих збільшується кількість чоловіків, що люди експлуатуються не лише в проституції, але є ще таке поняття, як примусова праця, що Росія є головною країною призначення для українських громадян і потрібно більше приділяти увагу цьому», – сказала Радіо Свобода українська правозахисниця.

На її думку, боротися з безкарністю торговців людьми треба за допомогою удосконалення суддівства. «Це вперше така увага в звіті судовій гілці влади. З цим боротися можна, лише приділяючи більше уваги роботі з суддями, підготовкою методичних рекомендацій. Це має робити Верховний Суд України і також Генеральна прокуратура, бо прокурори і судді на місцях керуються тими вказівками, які приходять до них згори», – зауважила Катерина Левченко.

Чи буде поступ в Україні цього року?

Президент «Ла-Страда-Україна» також занепокоєна, чи зможе Україна надалі просуватися у протидії торгівлі людьми.У Державній програмі соціального та економічного розвитку є завдання схвалити новий комплексний закон у цій сфері, але чи затвердять його в 2010 році? «Він ще навіть не узгоджується міністерствами і не поданий на розгляд Верховної Ради», – зазначає Катерина Левченко.

У неї є питання і стосовно діяльності правоохоронців, де суттєво змінився кадровий склад і такі фахівці, як начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, пішли з МВС.

Катерина Левченко також каже, що нині громадським організаціям стало важче співпрацювати з міліцейським відомством. «Поки ми бачимо певні складнощі. Вони встановлюються, ці контакти, але набагато складніше, ніж це було раніше», – сказала президент «Ла Страда-Україна».

Раніше Катерина Левченко була радником міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG