Доступність посилання

ТОП новини

Референдум як шлях до плебісцитарної диктатури (огляд преси)


Київ – Газета «День» попереджає, що іноді навіть у демократичних країнах референдум є дуже небезпечним «знаряддям», оскільки може створити ситуацію так званої «плебісцитарної» диктатури. Це тоді, коли улюблений «вождь», оминаючи конституційні органи влади, штампує на референдумах необхідні йому рішення. Тому потрібні відповідні перешкоди таким загальнонаціональним опитуванням, надто ж в Україні, де, на думку багатьох політиків, діє недосконалий Закон «Про Всеукраїнський референдум», ухвалений іще 1991 року. Про те, що пропонується замість нього, інформується в статті «Кишеньковий» референдум, або Владу тепер можна буде узурпувати демократичним шляхом?».

Російський посол в Україні Михайло Зурабов продемонстрував неосвіченість, стверджуючи, що українці й росіяни – єдиний народ – на цьому наголошує експерт «Газети по-українськи», професор міжнародного права Володимир Василенко. Він вважає, що людина на такій посаді має дотримуватися дипломатичного такту. На таку нетактовну заяву російського послав мали б відреагувати українська громадськість і влада, переконаний експерт.

Сьогодні Верховна Рада продовжить розгляд справ стосовно звільнення суддів, інформують «Економіческіє ізвестія». А ще народні депутати знову спробують звільнити голову Військової судової колегії Верховного суду Олександра Волкова – за порушення присяги судді. Видання наголошує, що це буде перший випадок в Україні, коли суддю Верховного суду звільнять за цією статтею.

За новими нормами проекту Податкового кодексу, з пожертв компаній пропонується брати 25-відсотковий податок. Це, як стверджує газета «Діло», призведе до суттєвого зменшення благодійності. Або ж підприємці віддаватимуть гроші на потреби нужденних «в конвертах». Заголовок статті – «Благодійність піде в тінь».

«Молитва за Юрія Іллєнка» – у статті під таким заголовком газета «День» згадує, що Юрій Герасимович був обдарованою особистістю: це була одна з найяскравіших і найсуперечливіших фігур блискучої генерації шістдесятників, що становили славу українського кіно.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG