Доступність посилання

ТОП новини

Новий Трудовий кодекс: легалізація рабства?


Архівне фото: демонстрація «офіційних» профспілок (ФПУ), лютий 2008 року
Архівне фото: демонстрація «офіційних» профспілок (ФПУ), лютий 2008 року

Київ – Профспілки б’ють на сполох: ухвалення нового Трудового кодексу істотно обмежить права працівників, кажуть вони. Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець вважає, що кодекс зробить українських працівників беззахисними перед свавіллям працедавців. У Партії регіонів тим часом запевняють, що їхній варіант проекту кодексу, навпаки, захищає інтереси працівників.

Депутат від БЮТ Михайло Волинець, голова Конфедерації вільних профспілок, вважає, що варіант кодексу, який пропонує Партія регіонів, захищатиме в першу чергу інтереси працедавців. У документі передбачається можливість 12-годинного робочого дня, що суперечить загальновизнаним світовим стандартам, каже депутат.

До того ж, у новому проекті кодексу право збільшувати тривалість робочого дня належить виключно працедавцеві і не вимагає узгодження з трудовим колективом та профспілками, зазначає голова профспілок.

Згідно з новим кодексом, кожен працедавець зможе видавати нормативні акти, якими будуть регулюватися трудові відносини на підприємстві.

Крім того, за словами б'ютівця, новий кодекс дає право працедавцеві використовувати технічні засоби контролю – камери і звукозаписні пристрої.

Трудова частина населення України працює нині за «Кодексом законів про працю», який був створений іще 1971 року. Михайло Волинець розповідає, що новий варіант документу вони розробили ще 7 років тому, однак тодішній режим не дав ходу проектові Трудового кодексу.

«Ми розробили до 2003 року разом із працедавцями, органами влади та профспілками дуже добрий варіант Трудового кодексу. Але коли він потрапив до уряду Януковича, то він був так змінений, що злякалася сама Міжнародна організація праці, через яку йшли кошти в Україну на допомогу розробки трудового законодавства, адаптованого до нинішніх ринкових умов», – розповідає б'ютівець Михайло Волинець.

Профспілки «стануть безправними, крім однієї»

Голова Конфедерації вільних профспілок наголошує, що після «обробки» кодексу регіоналами звідти «випав» цілий розділ про гарантії профспілок щодо захисту трудових і соціально-економічних прав працівників. У кодексі не зазначається про право профспілок звертатися до суду, інспекції з трудових відносин чи до інших організації для захисту прав своїх членів.

Новий трудовий кодекс передбачає поділ профспілок України на «репрезентативні» та «нерепрезентативні», наголошує опозиціонер Михайло Волинець. «Нерепрезентативні» профспілки не братимуть участі в підписанні колективних договорів, а також в управлінні соціальним страхуванням.

На думку депутата, такий поділ зробить панівною лише одну профспілку: Федерацію профспілок України, яку нині очолює один із авторів нового Трудового кодексу, регіонал Василь Хара. Всі інші профспілки України можуть стати фактично безправними.

Для компромісу, каже опозиційний депутат, необхідний діалог влади й опозиції, однак донині такого не спостерігається.

«Регіони» бачать позитиви

Між тим про необхідність ухвалення нового Трудового кодексу заявляють народні депутати від Партії регіонів. Один із авторів законопроекту Олександр Стоян готовий голосувати за трудовий кодекс хоч сьогодні.

Ніяких проблем він у кодексі не бачить, але визнає: через конфлікт із профспілками ухвалення документу доведеться відкласти принаймні до осені.

«Зіткнулися різні інтереси: інтереси працедавців, які не хочуть поступитися правами в інтересах профспілок, та інтереси профспілок, які хочуть дуже багато прав. Тому буде діяти найближчим часом старий кодекс. Може, ми восени будемо виносити його (новий трудовий кодекс) до другого читання, якщо будуть узгоджені позиції», – розповідає регіонал Олександр Стоян.

  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG