Доступність посилання

ТОП новини

Західні експерти: у зовнішній політиці України досягнення перекреслені прорахунками


Сьогодні Інститут світової політики (Київ) оприлюднив результати опитування провідних західних експертів щодо сучасної зовнішньої політики України. Більшість експертів вважають, що головними досягнення Президента Януковича на зовнішній арені є те, чого він не зробив, – ідеться про відмову приєднатися до Митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану, вступити до ОДБК. Також позитивом Віктора Януковича експерти називають те, що він відмовився визнавати незалежність Абхазії і Південної Осетії.

Головні прорахунки Президента та його команди – пролонгація перебування Чорноморського Флоту Росії та території України; відмова до вступу в НАТО, із відповідною фіксацією позаблокового статусу у національному законодавстві; надмірний зовнішньополітичний «крен» у російському напрямку. Також чимало з опитаних експертів вважають, що через проросійськість зовнішньої політики Україна постала перед загрозою втрати суверенітету.

Опитування провели фахівці Інституту світової упродовж квітня – травня 2010 року; на їхні запитання відповідали провідні політики, дипломати, науковці з країн Євросоюзу і НАТО (близько тридцяти осіб), а також відомі американські політологи та аналітики, серед яких Збігнєв Бжезинський, Грін Джеймс, Стівен Пайфер.
XS
SM
MD
LG