Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт навколо будівництва дороги у парку Харкова – «роздута бульбашка» – МВС


Захисники лісу, що об’єдналися в «Зелений фронт», у центральному парку Харкова
Захисники лісу, що об’єдналися в «Зелений фронт», у центральному парку Харкова

Харків – «Роздутою бульбашкою» назвав Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов конфлікт довкола центрального парку Харкова. За рішенням місцевої влади там вирубали більше півтисячі дерев і почали будувати нову дорогу. Захисники лісу, що об’єдналися в «Зелений фронт», нарікають на бездіяльність та неправомірність дій міліції, яка під час протистояння активістів та лісорубів, навіть ненамагалася завадити сутичкам. Глава МВС натомість запевняє, що міліція діє правильно і забезпечує виконання «законного», на думку Могильова, рішення влади.

Обов'язок міліції – забезпечити виконання законів та громадського спокою, наголосив на оперативній нараді з харківськими правоохоронцями голова МВС Анатолій Могильов. Під час протистояння у парку імені Горького, міліція, за його словами, діяла в рамках закону.

«Рішення про будівництво дороги ухвалене владою. Воно ухвалене законно, і ми повинні забезпечити виконання цієї норми закону. Якщо вона комусь не подобається, є право звертатися до суду і скасовувати його. А поки воно (рішення) діє, ми маємо забезпечувати його виконання», – сказав Могильов.

Ситуацію з дорогою міністр вважає профанацією, а акції протесту «проплаченими», що відбуваються на тлі громадсько-політичної нестабільності.

Таку заяву екологи розцінили як непоінформаність керівника МВС. Міністру надали свідомо неправдиву інформацію щодо конфлікту, розповідає Олег Перегон, представник екологічної групи «Печеніги», яка першою оголосила про знищення багатьох сторічних дерев у парку.

«Рано чи пізно розбереться керівництво МВС, що їм брехали їхні підлеглі. Хтось каже, що це політична акція, і він, міністр, захищає ту політичну силу, до якої належить. Він ще не знає, що лупцювали там членів Партії регіонів так само, як і безпартійних. Ще не знає, що ніякого політичного забарвлення ці виступи наші не мали, що ми екологи, з нами були викладачі університетів, студенти..», – каже Олег Перегон.

Одного з викладачів-протестувальників міліція якраз і затримала наприкінці травня за фразу: «тут не можна рубати ліс, бо він має велику антиерозійну функцію». Науковця обвинуватили у спротиві міліції, – розповів Олег Перегон.

В екогрупі «Печеніги» дії правоохоронців називають «утиском здорового глузду». Захисники лісу обвинувачують міліцію не лише в неправомірних діях, а ще й у незнанні екологічного законодавства.

Нова дорога: прості городяни – проти, почесні – за

Загалом не підтримують будівництво скандальної дороги у парку Горького майже 70 відсотків городян, що їх опитав Харківський філіал інституту імені Горшеніна. Третина опитаних наголосили на необхідності проведення референдуму з цього питання.

Утім перші збори ініціативної групи щодо референдуму не були успішними. Висловити свою позицію прийшло надто мало людей, тому збори визнали нелегітимними. Таку пасивність харків’ян у ВО «Свобода», яке є ініціатором волевиявлення, пояснили зневірою у власних силах, втім, призначили нові збори на 24 червня.

Тим часом за нову дорогу у відкритому листі висловились почесні громадяни Харкова. Їхню заяву оприлюднив офіційний сайт міської ради. Близько десятка людей наголошують, що магістраль крізь парк – це єдина можливість вирішити транспортну проблему міста.

Не залишив без коментарю ситуацію навколо дороги навіть митрополит Харківський та Богодухівський Никодим. Він закликав дбайливо ставитися до дарованої Богом природи, а тим, хто не згоден з рішенням влади, запропонував звертатися до суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG