Доступність посилання

ТОП новини

Історики просять Президента змінити дату відзначення 1000-річчя Софії КиївськоЇ


Сьогодні група українських науковців повідомила про намір запропонувати Президентові та уряду України відзначати 1000-річчя храму Святої Софії в Києві не у 2011 році, згідно з президентським указом, а у 2017 році.

За словами історика, провідного експерта Інституту археології Олексія Толочка, колектив Національного заповідника «Софія Київська» ввів в оману Президента Віктора Януковича, запропонувавши відзначати тисячу років від заснування храму в 2011 році.

«Вчені з заповідника посилаються на сучасні дослідження фрескового живопису та графіті на стінах собору Святої Софії, які, на нашу думку, прочитані та інтерпретовані неправильно. Тож є сенс провести урочистості та святкування у 2017 році – рік 1000-ліття від першої згадки про храм у Новгородському літописі», – зазначив Толочко.

Тим часом, заступник директора заповідника Ірина Марголіна наголошує: «Ми упевнені у правильності наших досліджень, які ґрунтуються на використанні сучасних технологій, вивченні фресок, графіті, живопису Святої Софії Київської, літописних джерел – і не лише літописів доби Київської Русі, а і європейських пам’яток писемності».

Президент Віктор Янукович цього місяця підписав указ про відзначення 1000-річчя храму Святої Софії Київської в 2011 році.
XS
SM
MD
LG