Доступність посилання

ТОП новини

Війни курсантів у військовому ліцеї: хто відповість?


Київ - У військових навчальних закладах України б’ють та принижують курсантів, а їхнє керівництво закриває на це очі – б’ють тривогу родичі потерпілих. Правники називають це проявом системних порушень прав дитини. Натомість керівники Міністерства оборони визнають лише окремі випадки побиття і обіцяють розслідувати кожен із них.

Киянин Олександр Онопрієнко днями закінчив Військовий ліцей імені Івана Богуна. Упродовж останнього року він жалівся на погрози та фізичне насильство з боку курсантів та одного із офіцерів-вихователів. А на початку травня хлопець мало не загинув.

«Його заганяли у куток, і кожну перерву били так, що відбили селезінку. Коли прийшла вчителька англійської, його намагалися засунути до шафи, щоби від неї сховати, але вчителька його врятувала. Того вечора він поїхав додому, і зателефонував, що не може дійти від зупинки. Я коли вийшла до нього – злякалася: він був повністю потовчений, побитий ногами…», – каже бабуся побитого ліцеїста Олександра, Людмила Івакіна.

У результаті Олександр потрапив до лікарні, де переніс операцію на селезінці, а його родичі подали на керівництво ліцею до суду.

Половина фактів насильства офіційно підтвердилися – батьки ліцеїстів

За останні два роки у Київському ліцеї імені Богуна трапилося безліч випадків побиття курсантів, і навіть вимагання з них грошей, розповідає екс-голова батьківського комітету ліцею Олександр Задерилов.

«Ми зібрали матеріалів більш ніж на 160 аркушах, розповідає він. У службі правопорядку Київського військового гарнізону нам відповіли, що нічого подібного у ліцеї не було! Я передав їх директору департаменту військової освіти Міноборони Миколі Науменку, департамент провів перевірку, і знайшов підтвердження половини цих випадків».

Директор Київського військового ліцею імені Богуна Ігор Тхоржевський, за словами батьків, не відреагував на скарги. Коментувати ситуацію Радіо Свобода він відмовився, а повідомлення про побиття курсантів назвав спробою зменшити рейтинг ліцею під час вступної компанії.

Порушення прав дитини: керівник ліцею не визнає, Міноборони – обіцяє звільнити винних

У ліцеї Богуна мають місце системні порушення прав дитини, які є наслідком бездіяльності його керівництва та викладачів, констатує правник, а донедавна – помічник директора ліцею із правової роботи Георгій Кулічов.

«На 700 ліцеїстів припадає 105 випадків травм, розслідування кожного з них проводиться поверхово, упереджено, є спроби приховати реальний стан справ. Є педагоги, які просто не відповідають своїй посаді, – говорить правник. – Приклад – це офіцер Петро Горошко, ротний психолог. Він п’яний, серед ночі, виганяє роту на плац і там виховує».

Ліцей Богуна – є одним із найкращих навчальних закладів України, але окремі факти насильства, в тому числі побиття Олександра Онопрієнка, дійсно мали місце, повідомив журналістам заступник Міністра оборони України Борис Андресюк.

«Комісією встановлено, що з 5 на 6 травня дійсно був ганебний випадок знущання старших ліцеїстів над молодшим. На основі цього міністр доручив розслідувати ситуацію, яка склалася в ліцеї. Були спроби тиснути на членів комісії, в тому числі й від впливових посадовців, які просили не оприлюднювати інформації про цю справу», – розповідає заступник міністра. За його словами, один із ініціаторів побиття ліцеїста є сиротою, але його опікун – відома в Україні людина, суддя Верховного суду.

Також заступник міністра пообіцяв, що після завершення перевірки директора ліцею буде звільнено, всіх винних притягнуть до відповідальності.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG