Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти вимагають покарати винних


Ігор Желізко під час акції протесту проти нападів на журналістів в Україні, 18 червня 2010 року
Ігор Желізко під час акції протесту проти нападів на журналістів в Україні, 18 червня 2010 року

Київ – Створити спеціальну парламентську комісію для з’ясування обставин замаху на життя редактора «Коломийського вісника» Василя Дем’яніва та замаху на життя директора «Радіоорганізації «Львівська жінка» Ігоря Желізка вимагають українські журналісти, активісти Комітету захисту українських журналістів. З цією метою вони пікетували у п’ятницю Верховну Раду. Учасники акції наполягають на тому, щоб слідство із згаданих кримінальних справ передали до центрального апарату МВС та взяли під особистий контроль міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов та Генеральний прокурор України Олександр Медведько.

Серед учасників акції протесту журналістів був і сам постраждалий – Ігор Желізко. 17 квітня цього року невідомий завдав йому понад 10 ножових поранень. Ігор Желізко не вірить, що місцеві правоохоронці зможуть знайти замовників та виконавців замаху на його життя.

За словами Желізка, місцева влада з правоохоронними органами скорумпувалися, тобто вони можуть впіймати якогось «цапа-відбувайла» і не більше, та сфабрикувати подалі справу, оскільки не зацікавлені в тому, щоби викривати тих замовників, які дійсно планували його вбивство.

Інший постраждалий, головний редактор «Коломийського вісника» Василь Дем’янів, через хворобу не зміг прибути до Києва на акцію протесту, однак у відкритому листі міністру внутрішніх справ Анатолію Могильову та начальнику УМВС України в Івано-Франківській області Василю Варцабі він також зазначив, що на місцевому рівні провести об’єктивне і неупереджене слідство неможливо. Щодо цього у журналіста є свої аргументи.

Василь Демянів, зокрема, зазначає, що генерал-майор Варцаба заявив про те, що міліція встановила осіб, причетних до замаху на його життя. Також стверджується, що начебто Василь Дем’янів впізнав одного зі злочинців. Так, дійсно була така процедура міліцейська «впізнання», але як наголошує постраждалий, він не міг впізнати нападника тому що було темно, то ж не міг і не стверджував, що особа, яку затримано є його кривдником. «Я бачив лишень силует і приблизно комплектацію людини», – наголошує Дем’янів.

Депутат Верховної Ради Михайло Чечетов спілкується з учасниками акції протесту
За словами потерпілого, йому також дивно чути, що основним мотивом злочину проти нього є нажива, адже під час побиття журналіст двічі втрачав свідомість і злочинці за цей час могли забрати його куртку, мобільний телефон, гаманець тощо, однак вони нічого не взяли.

Тож після заяви Василя Варцаби, на думку Дем’яніва, наразі виникає більше запитань, ніж відповідей. Йому видається, що міліція для заспокоєння громадської думки видає бажане за дійсне, тим самим вводячи громадську думку в оману.

Журналіст підозрює, що міліція знайшла собі таких собі цапів-відбувайлів, щоб все списати на так звану «хуліганку», себто на корисливий злочин. «Найшли якихось людей і чіпляють на них злочин», – каже постраждалий. «Вважаю, що замах на моє життя було вчинено через професійну діяльність, через принципову позицію газети у відстоюванні прав та інтересів людей та коломийської громади», – зазначає журналіст.

Міліція незворушна

Щоправда радник міністра внутрішніх справ Костянтин Стогній підтвердив позицію МВС стосовно злочину проти Дем’яніва. За його словами, один із нападників затриманий, а другого розшукує міліція, і що вони, нібито, не знали Дем’яніва і гадки не мали що він журналіст.

Це був корисливий злочин, каже радник міністра і попросить щоб йому надали «серйозні матеріали, за які може бути скоєний злочин». Є очні ставки, є процедури в міліції, в яких, як говорить Костянтин Стогній, Василь Дем’янів впізнав цього нападника, а зараз відмовляється від цього. «Мабуть, вигідно було щоб не розкривали злочин, говорити про свою особисту, принципову позицію», – зауважує Костянтин Стогній.

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов під час виступу у парламенті не прояснив ситуації, пов’язаної із замахом на життя журналістів Василя Демяніва та Ігоря Желізка, то ж, очевидно, слід очікувати нових акцій протесту, або ж нових обставин у слідстві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG