Доступність посилання

ТОП новини

Росія – Білорусь: нова газова війна


Президент Росії Дмитро Медведєв і голова «Газпрому» Олексій Міллер на виставці інновацій під час Санкт-Петербурзького економічного форуму, 20 червня 2010 року
Президент Росії Дмитро Медведєв і голова «Газпрому» Олексій Міллер на виставці інновацій під час Санкт-Петербурзького економічного форуму, 20 червня 2010 року

Мінськ – У понеділок із 10-ї ранку Росія скоротила на 15 відсотків обсяги постачання газу до Білорусі. Кремль планує поступово зменшити постачання газу аж на 85 відсотків, якщо Білорусь не сплатить 200 мільйонів доларів боргу за газ, отриманий цього року. Росія попередила своїх західних партнерів про ризик перебоїв у постачанні газу через Білорусь.

Керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер оголосив про початок скорочення постачань газу до Білорусі й про плани подальшого скорочення. Зробити це доручив президент Росії Дмитро Медведєв, хоча він і додав про необхідність продовжити переговори з Мінськом.

Білорусь цього року попросила Росію у зв’язку з економічною кризою залишити їй торішню ціну на газ – 150 доларів за тисячу кубометрів. Росія не погодилася.

Але, незважаючи на це, Мінськ платив саме таку ціну. За півроку назбиралося боргу на 200 мільйонів доларів. Проте президент Олександр Лукашенко заявив, що не вважає це боргом.

П’ять днів після оголошення Кремлем ультиматуму тривали переговори: Білорусь начебто погодилася виплатити борг, але просить взяти оплату бартером – автомобілями, тракторами. Росія і на це не погодилася – на цю тему висловився сам президент Росії Дмитро Медведєв.

«Вони мають заплатити відповідно до контракту. Контракт передбачає оплату у твердій іноземній валюті. Щось інше суперечить нашому валютному законодавству. «Газпром» не може брати чогось іншого – ні пироги, ні масло, ні сир, ні млинці», – сказав російський президент – і наказав «Газпромові» обмежити постачання газу Білорусі.

Білорусь має свої претензії

Тим часом білоруська делегація в Москві продовжує консультації з «Газпромом». Вона визнає борг за газ, але виступає з власною вимогою на адресу Москви: на думку голови білоруської делегації, заступника міністра економіки Анатолія Філонова, ще й Росія винна Білорусі за транзит, і то 217 мільйонів доларів.

Володимир Сямашка, віце-прем'єр Білорусі
«Заплатять вони, заплатимо і ми», – кажуть у білоруському уряді. Віце-прем’єр Володимир Сямашка при цьому говорить, що газовий борг Білорусь зможе сплатити не відразу, а протягом 2 тижнів.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, зустрічаючись із секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим, натякнув про те, що, крім оплати за російський газ, Білорусь має й інші інтереси – зокрема, у сфері безпеки.

«Тут, на західних кордонах, у російської людини є опора. За яких умов ми б не працювали, ми завжди були і будемо разом. Це особливо актуально звучить у день, коли почалася страшна трагедія минулого століття – Велика вітчизняна війна. Це дуже актуально сьогодні», – заявив білоруський керівник.

Раніше минулого тижня Лукашенко назвав неприпустимим газовий ультиматум Медведєва, в тому числі його загрозу розпочати скорочення обсягу газу напередодні чергової річниці війни.

Міненерго Білорусі заявляє, що наразі увесь транзит газу до Європи відбувається без перебоїв. Але, як показує досвід, справа може дійти до скорочення та навіть зупинення постачань газу через Білорусь. «Газпром» уже вивчає альтернативні маршрути.

Зокрема, в українському уряді заявили, що готові збільшити постачання газу своєю територією. З подібною пропозицією виступали свого часу і в білоруському уряді, коли «Газпром» вів подібну газову війну з Україною.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG