Доступність посилання

ТОП новини

ПДВ-облігації: рятівне коло чи корупційна схема


Микола Азаров
Микола Азаров

Київ – 25 червня спливає термін подачі заявок на відшкодування заборгованості з податку на додану вартість перед експортерами шляхом випуску так званих ПДВ-облігацій. Таку трансформацію боргу перед українськими експортерами пропонує уряд. Наскільки такий шлях поповнення обігових коштів підприємств буде ефективним?

Уряд Миколи Азарова протягом перших місяців свого функціонування не зміг ліквідувати заборгованість із відшкодування податку на додану вартість. За даними заступника голови Державної податкової адміністрації України Олексія Любченка, більш як трьом тисячам підприємств держава винна 19,5 мільярдів гривень.

Травнева урядова постанова № 368 покликана зняти частину напруженості в цьому питанні. Кабмін замість грошей пропонує облігації з терміном погашення 5 років.

За облігаціями встановлюється ставка 5,5% річних. Погашення облігацій здійснюватиметься через виплату щопівроку 10% номінальної вартості облігації та нарахованих за цей період відсотків.

Що завгодно – з дисконтом

Деяким експортерам, яким обігових коштів бракує катастрофічно, така схема видається прийнятною.

«Та що завгодно! Що завгодно дайте! Який дисконт, згодом з’ясовуватимемо!» – говорить генеральний директор нікопольського підприємства «Центравіс Холдинг» Юрій Атанасов.

Отримати номінальну вартість за такі цінні папери буде нереально. Дисконт у найкращому разі складатиме відсотків 30, переконаний головний редактор журналу «Експерт-Україна» Андрій Блінов.

«Ми пам’ятаємо з досвіду 2004 року, що цифри 20–25 відсотків – це абсолютно нормально. Я б навіть сказав, що за дохідної ставки 5,5 відсотків це навіть відносно скромна сума».

«Нашим» – кошти, «вашим» – облігації?

Не варто забувати і про потенційну корупційну складову, вважає народний депутат від БЮТ Сергій Власенко. «Потрапити до списків із відшкодування у вигляді облігацій – питання, продати облігації – питання, ПДВ поточний – питання», – наголошує він.

Актуальним може стати також розподіл підприємців на «своїх» і «чужих», стверджує адвокат Денис Бугай: «Чи не вийде так, що одні підприємства отримують кошти, а інші – облігації? Тобто «нашим» – кошти, «вашим» – облігації».

Начальник департаменту моніторингу адміністрування платежів Мінфіну Світлана Воробей закликає не критикувати проект заздалегідь: «Давайте подивимось, що цей перший крок дасть, які результати, як це відіб’ється на бізнесі, як це відіб’ється на державних фінансах».

Більшість експертів переконана, що випуск ПДВ-облігацій вирішить лише частину проблем у цій сфері. Щоб заборгованість із відшкодування цього податку не виникала надалі, потрібна зміна всієї податкової політики, кажуть вони.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG