Доступність посилання

ТОП новини

Припинення моніторингу України з боку ПАРЄ малоймовірне – Герасим’юк


Народний депутат Ольга Герасим’юк
Народний депутат Ольга Герасим’юк

Київ – Парламентська асамблея Ради Європи констатувала погіршення ситуації з громадянськими правами та свободами в Україні. Про це йдеться у інформаційній записці доповідачок ПАРЄ по Україні Ренате Вольвенд та Мейліс Репс. Як заявила в інтерв’ю Радіо Свобода член української делегації у ПАРЄ народний депутат Ольга Герасим’юк, йдеться передовсім про погіршення ситуації з свободою слова, свободою зібрань та про тенденцію до концентрації влади в одних руках.


– Які конкретні приклади погіршення ситуації із дотримання громадянських прав та свобод в Україні наводять доповідачки?


– Вони констатують, що на тлі концентрації влади помітили значне погіршення стану з правами та свободами в Україні. Їх турбують факти цензури, з якими вони зустрілися і про які дуже багато почули, перебуваючи в Україні, проблеми зі свободою зібрань та висловлювань, що є основною ознакою демократії. Вони говорять про те, що начебто можна радіти, що наводиться лад у владних структурах, нібито ми уникаємо конфліктів між гілками влади, але є тенденція до концентрації влади в одних руках. Відтепер і до осені будуть дуже пильно спостерігати за тим, як працюють інститути демократії в Україні. Це буде головним фокусом їхньої уваги перед доповіддю восени, яка готується щодо ситуації в Україні. Також наводяться приклади, як парламент дуже стрімко ухвалює законопроекти, які не проходять консультацій, обговорень та не направляються до Венеціанської комісії, як то було обіцяно.

– Доповідачки ПАРЄ розкритикували голову СБУ Валерія Хорошковського. Яку загрозу вони бачать?

– Вони говорять, що дуже тривожним і далеким від демократії є факт наявності конфлікту інтересів, оскільки голова СБУ, людина, наближена до Президента, власник найбільшого в Україні медіаресурсу, поширює також свій вплив на державний канал УТ-1. Це є неприпустимо. Тому вони наводять це як приклад впливу СБУ і особисто пана Хорошковського на клімат в інформаційному просторі. Вони вважають, що це є абсолютно ненормально.

– Чи може за таких умов йтися про припинення моніторингу ситуації в Україні з боку ПАРЄ, про необхідність чого заявляли нинішні керівники держави?

– Ми наближаємося до головування. І, звісно, що необхідно перевести країну хоча б на пост-моніторинговий режим. Оскільки ще жодна країна, яка перебуває під моніторингом, не головувала. Тому про цю необхідність і говорять чільники держави. Але оскільки ми не провели жодної реформи і у нас немає жодного свідчення, що ми підходимо до цього стану, то це виглядає проблематичним, особливо при констатації того, що в Україні політичний клімат поляризується. Як говорять доповідачки, в Україні зараз дуже серйозно розвивається розкол країни на схід і захід. Дуже багато є прикладів порушення прав людини. Звичайно, це ускладнює цей процес. Ми б щиро прагнули вийти з-під моніторингу, оскільки хочеться просуватися на шляху до демократії, але на тлі погіршення це виглядає проблематичним. І переможні реляції про те, що це станеться, думаю, дуже передчасні на сьогодні.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG