Доступність посилання

ТОП новини

Вільна преса, МВФ, боротьба з корупцією – серед пріоритетів стосунків між США і Україною


Посол Сполучених Штатів Джон Теффт
Посол Сполучених Штатів Джон Теффт

Київ – Посол Сполучених Штатів Джон Теффт занепокоєний ситуацією зі свободою слова в Україні. Про це він заявив у четвер на зустрічі з експертами та журналістами в Інституті світової політики. Крім цього, посол США в Україні окреслив сферу пріоритетів співпраці двох країн. Він сподівається, що нова українська влада відновить співпрацю з Міжнародним валютним фондом, боротиметься з корупцією та на ділі стане прихильником свободи слова.

Це була перша публічна зустріч нового посла США з експертами та журналістами. Джон Теффт вже шість місяців обіймає посаду посла в Україні, раніше він був послом США у Грузії.

Під час свого виступу в Києві він виділив 5 пріоритетів у двосторонніх відносинах України і США. В першу чергу, це відновлення співпраці між Україною та Міжнародним валютним фондом. Другий пріоритет – свобода слова. Пріоритет номер три –торгівля та енергетика. Четвертий – безпека та оборона. І останній, але не менш важливий – це боротьба з корупцією.

Джон Теффт заявив, що Сполучені Штати підтримують Україну в переговорах із МВФ. «Ми переконані, що шлях України до економічного відновлення пролягає через співпрацю з МФВ, – сказав він, – пізніше це відкриє дорогу іншій міжнародній допомозі, в тому числі від Європейського Союзу. Але для цього необхідно проявити політичне лідерство, зменшити дефіцит бюджету, відновити банківську систему та урізати енергетичні субсидії».

Демократичні реформи – теж серед пріоритетів співпраці. Голова дипломатичного представництва США в Україні сподівається, що нова влада дослухається до порад Венеціанської комісії Ради Європи щодо закону про судову реформу.

Слово має бути вільним

Свобода слова – надзвичайно важлива у побудові демократії, наголошує посол. «Ми впевнені, що свободу слова, яка з’явилася в 2005 році, слід захистити, і навіть розширити. Україна не повинна повернутися до старої системи, коли влада тиснула на журналістів та ЗМІ. Ми також визнаємо, що певні медіа-компанії практикують самоцензуру, і ми вважаємо її настільки ж деструктивною, як і цензуру», – зауважив Джон Теффт.

Посол США згадав про нещодавні повідомлення щодо тиску на журналістів і насильницький напад на редактора газети в Коломиї та відкриті листи протесту кількох телеканалів. Американський дипломат вважає, що силові структури повинні уважно розслідувати ці випадки, і владі слід поставитися до них серйозно.

Крім цього, Джон Теффт порушив і газове питання. «Прозорий газовий сектор, реалістичні ціни та ефективне використання енергії – третій пріоритет. США тісно співпрацює з Європейським Союзом у цій сфері, – каже він. – Україна в середньому використовує втричі більш енергоресурсів, ніж економіки країн-членів ЄС, і споживає на 50-60 відсотків газу більше, ніж потрібно».

Трошки геометрії

Щоб збільшити інвестиції та товарообіг із США, в Україні необхідно зменшити бюрократію та боротися з корупцією, вважає посол. Він також прокоментував трикутник «США-Росія-Україна». «Були певні спекуляції, що покращення відносин США з Росією відбудеться за рахунок України, – зауважив він. – Ми перезавантажили відносини із Російською Федерацією, але ми підтверджуємо нашу відданість суверенітету та цілісності України та її сусідів. Ми не віримо, що партнерство з однією країною має відбутися за рахунок іншої».

Україна – важлива для США держава – цю фразу Джон Теффт повторив двічі під час свого виступу. Він також підтвердив, що на початку липня в Україну з офіційним візитом має прибути Гіларі Клінтон, щоправда, конкретну дату він не уточнив.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG