Доступність посилання

ТОП новини

Італійці з тріском вилетіли з Чемпіонату світу з футболу


Гравці збірної Італії Фабіо Каннаваро (ліворуч) та Фабіо Квальярелла під час заключного матчу групи F проти Словаччини, стадіон Елліс Парк в Йоганнесбурзі, 24 червня 2010 року
Гравці збірної Італії Фабіо Каннаваро (ліворуч) та Фабіо Квальярелла під час заключного матчу групи F проти Словаччини, стадіон Елліс Парк в Йоганнесбурзі, 24 червня 2010 року

Рим – Чотири роки тому під блакитним небом Берліна вони купалися у лаврах слави. А нині в Африці італійці, чотирикратні чемпіони світу з футболу, із тріском вилетіли з Чемпіонату. Ганебний виступ збірної оцінили в Італії як кризу національного футболу.

Той, хто дуже високо злітає, низько падає. Такий підсумок африканського турне збірної Італії.

Ніхто й не сподівався на біс 2006 року, але принаймні на гідну гру очікували. Залишити світовий турнір у першому турі – такого не траплялося з італійською збірною від 1974 року. Усі, від спортивного коментатора до працівника бензоколонки, визнають: поразка цілком заслужена. З цим погоджуються і самі адзуррі.

«Ми дуже зганьбилися, – каже чемпіон Ріно Ґаттузо. – Чотири роки тому були на Чемпіонаті героями, ми приймали похвалу і славу, а тепер приймаємо і той факт, що ми – козли, які дуже-дуже зганьбилися».

«Ліппі, твоя вина!»

Гол словацького Каміля Копунека поклав вибив збірну Італії з фінальної частини Чемпіонату світу з футболу. Поразку 3:2 від збірної Словаччини італійські фани не забудуть ще довгий час

Головний тренер Марчелло Ліппі, зробивши адзуррі чемпіонами 4 роки тому і ставши національним героєм, завершує тренерську кар’єру безславно і скандально. Шквал нищівної критики і лайки від професіоналів та фанатів лунає передусім у його бік. Команда, що вирушила до Африки, була слабкою, не достатньо професійною. Як пишуть і говорять всюди: «Такої поганої збірної Італії ніколи раніше не бачили!» Навіть захист, чим завжди славилися італійці, виявився цього разу нікудишнім. Найбільше Ліппі дорікають відсутністю на полі гравців-особистостей Алессандро Дель П’єро, Антоніо Кассано і Маріо Балотеллі.

Морально розбитий Марчелло Ліппі попросив вибачення. «Я беру усю відповідальність на себе, усю відповідальність.., – сказав тренер Ліппі. – Якщо команда на такий важливий поєдинок, як зі Словаччиною, постала у такому вигляді: зі страхом у ногах, в голові, у серці і не спроможна була проявити себе належним чином, то це означає, що тренер не підготував цю команду ні психологічно, ні технічно, ні тактично».

Починати з нуля


Перша шпальта газети Corriere dello sport із заголовком: «Ганьба!»
Спортивні фахівці одностайні у висновках: період слави італійського футболу закінчився, треба починати з нуля. Особливо сумне враження справило молоде покоління футболістів збірної. Вони продемонстрували не тільки брак спортивного таланту, а й відсутність ентузіазму та запалу боротися до кінця, відстоювати гідність нації.

Історична футбольна поразка спричинила дискусії серед політиків. Дехто з них пояснює кризу національного футболу присутністю великої кількості іноземних гравців в італійських клубах. Пропонують або давати більше можливостей італійським хлопцям, або робити італійцями чорношкірих легіонерів. Як промовистий приклад наводять збірну Німеччини, де половина футболістів іноземного походження.

Чемпіонат світу-2010 невдовзі визначить найкращих. А серед найгірших вперше в історії турніру відразу після кваліфікаційного туру опинилися два фіналісти минулого Чемпіонату: італійці та французи. Одні й другі, повернувшись додому, замість привітань почули лише: «Ганьба!».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG