Доступність посилання

ТОП новини

Донецьке «геологічне диво»


У центрі Горлівки досі Ленін
У центрі Горлівки досі Ленін

Донецьк – П’ята частина території Донеччини постійно перебуває під загрозою підтоплення, а зсуви земної поверхні призводять до руйнування будівель і доріг. Так Центральний Донбас пожинає плоди ліквідації шахт, яка триває вже 15 років, кажуть експерти Українського науково-дослідницького інституту гірничої геології. Особливо великі руйнування спостерігаються у містах Білозерськ і Горлівка Донецької області.

Пам’ятник лелеці, що стоїть на в’їзді до міста Горлівка Донецької області, нагадує про те, що колись на цьому місці було величезне болото, яке з часом осушили.

Втім, сучасна техногенна ситуація, до якої призвело закриття глибоких горлівських шахт, сприяє підвищенню води і утворенню під Горлівкою великого підземного озера.

Погляд на Горлівку

«У нас центр Горлівки – це проблема. Шахта «Кочегарка» закрита, «Комсомолець» то помирає, то її роботу відновлюють, шахта Леніна на межі закриття, шахта Гагаріна також у дикому стані вже років вісім. Центр міста може зіграти погану пісню міста Горлівки», – попереджає Євген Піталенко, провідний спеціаліст інституту УкрНІМІ.

У Горлівці просідає ґрунт

Хоча на зазначених шахтах іде відлив води, місцеві жителі вже давно відчувають шкідливий вплив мертвих копалень. Вугільні виробки просідають, що призводить до деформації будівель.

Мешканці Горлівки, що живуть поблизу шахти імені Леніна, скаржаться на те, що в їхніх оселях вогко, а стіни деяких будівель ідуть тріщинами. Це наслідки природних геологічних процесів, які тривають протягом останніх 15–20 років внаслідок закриття шахт.

Досі в Україні не існувало плану допомоги жителям подібних територій. Як завжди, бракувало коштів.

У Горлівці тріскають стіни будинків через просідання землі над старими шахтами

«4 роки тому, коли у нас різко загострилась ситуація у місті Горлівка і Білозерськ, ми написали програму – звертаємось до міністерства, виділяються кошти, робимо проект і вирішуємо ці проблеми. Втім, гроші так і не знайшлись», – пояснює начальник вугільного відділу управління промисловості Донецької ОДА Анатолій Вовченко.

У той же час УкрНІМІ розробив проект, за яким можна обчислити можливі деформації земної поверхні, щоб надалі попереджати ці проблеми. Однак цим проектом користуються лічені вугільні підприємства Донеччини.

Донеччина підкопана більш як двома тисячами шахт

Крім проблем із відносно новими шахтами, багато клопоту завдають найстаріші, «дорадянські» копальні.

Терикон шахти імені Леніна, під яким живуть потерпілі горлівці (селище Перемоги)

Нещодавно у Донецьку випадково знайшли ствол шахти під час будівельних робіт в одному з дворів центру міста. Ствол уже покосився на вісім метрів. Якби він завалився, під землю потрапили б житловий будинок і частина дитсадочка.

Загалом же за весь час розвитку гірництва на Донеччині діяло понад 2 тисячі шахт, кажуть фахівці.

Усього ж в області, за оцінками УкрНІМІ, нині налічується понад 10 тисяч небезпечних і прихованих місць, документи про які втрачені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG