Доступність посилання

ТОП новини

Від вибуху в Косові одна особа загинула, 11 поранені


Миротворці НАТО в Косові, грецькі вояки. Митровиця, 2 липня 2010 року
Миротворці НАТО в Косові, грецькі вояки. Митровиця, 2 липня 2010 року

Белград – У Косовській Митровиці, в частині міста, заселеній сербами, одна людина загинула і 11 отримали поранення, коли хтось кинув бомбу в сербських демонстрантів.

Митровиця – поділене місто. На лівому березі річки Ібар живуть переважно серби, на правому – албанці. Серби не визнають незалежність Косова й наполягають на тому, що це – сербська провінція. Нині уряд Косова відкрив районну адміністрацію в сербській частині міста й таким чином поставив до відома, що Косовську Митровицю вважає частиною косовської держави.

Це викликало демонстрації сербів. Хто саме кинув бомбу, невідомо. Слідство провадить міжнародна поліція.

Керівник міського поліцейського відділу Ерґін Медич заявив: «Вранці о 9:45 у північній Митровиці стався сильний вибух на вулиці Луя Баро. Внаслідок вибуху 12 осіб були госпіталізовані в місцевій лікарні. Одна з них, на жаль, загинула. Інші 11 отримали легкі поранення. Ситуація в північній Митровиці стабільна, контролюють її косовська поліція та спецпідрозділи міжнародної поліції, інцидентів немає. Триває слідство щодо всіх подробиць у зв’язку з цією подією».

Людина, котра загинула, не брала участі в демонстрації. Був це лікар Мехсуд Джекович, який просто стояв на вулиці біля свого будинку. Певна річ, що Мехсуд Джекович – особа не сербської, а босняцької національності. Інцидент засудили і президент Косова Фатмір Сейдіу, й президент Сербії Борис Тадич.

«Від усіх міжнародних інституцій та органів ми будемо найенергійніше вимагати запровадження порядку та законності на просторі Косова, – заявив Тадич. – Як президент буду вимагати від всіх міжнародних представників, щоб вони унеможливили будь-які інциденти, які є провокацією для нашої країни. Одночасно вони є загрозою безпеці усього регіону».

У Белграді відбулася надзвичайна сесія Ради національної безпеки. В офіційному повідомленні зазначено, що відповідальність за теракт несе Пітер Фейт, керівник адміністрації Євросоюзу в Приштині. Його відповідальність, на думку сербських урядовців, полягає в тому, що він дав дозвіл відкрити бюро приштинського уряду в сербській частині міста.

Ситуація на півночі колишньої сербської провінції напружена, оскільки наближається час, коли Міжнародний суд оприлюднить свій висновок у зв’язку з позовом Белграда проти одностороннього проголошення незалежності Косова. Політичні діячі та оглядачі в регіоні припускають, що це дорадче рішення найвищого судового органу ООН буде винесене вже цього літа. І у Белграді, і у Приштині висловлюють сподівання на рішення, позитивне для себе.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG