Доступність посилання

ТОП новини

Новий генплан Києва приховає незаконно роздані землі – експерти


Київ – Уже в першому кварталі 2011 року Київ матиме новий генеральний план розвитку. У Київській міській державній адміністрації запевняють, що новий проект необхідно затвердити якомога швидше, адже Київ не може розвиватися за вже застарілим планом. На думку чиновників, необхідно знайти нові території для будівництва, адже кількість мешканців столиці невпинно збільшується. Експерти ж кажуть, що чинний документ, який був створений у 2002 році, є цілком дієвим, а новий план чиновникам потрібен для приховання махінацій із землею.

У Київській міській державній адміністрації нарікають на чинний Генплан розвитку столиці. Мовляв, у документ внесли стільки неузгоджених змін, що виконати його неможливо. Тож міська влада доручила КО «Центру містобудування та архітектури» розробити новий план. Згідно з новою концепцією розвитку столиці, передбачається збільшення житлового фонду міста на 50%, для чого планують виділити близько чотирьох тисяч гектарів землі. На громадську та комерційну нежитлову забудови відведуть площу у тисячу гектарів.

Новий генплан треба лише доповнити чинним


Навіщо розробляти новий план (це потребує значних коштів), якщо можна просто змінити старий, дивується член Академії будівництва НАН України Йосип Шварцман. Також архітектор не знає, де у Києві знайдуть стільки землі під забудову.
«Згідно з нашими будівельними нормами, на кожен квадратний метр цивільного призначення будови резервується квадратний метр території, – говорить архітектор. – Ось вони (КО «Центр містобудування та архітектури») визначили шість тисяч гектарів резерву, але не пишуть за рахунок чого».

Крім того, Йосип Шварцман розповідає, що на відкритих громадських слуханнях цього проекту, 15 червня, йому навіть не дали слова. Тим часом зауважень до нового проекту розвитку Києва, у нього як фахівця, багато.

Перший заступник начальника Центру містобудування та архітектури Василь Присяжнюк пояснює, де знайдуть землю для будівництва. У концепції плану передбачено, що під громадську та житлову забудови візьмуть частини територій промислових підприємств Києва. Це означає, що фабрики та заводи винесуть за межі столиці.

«Лякати наші підприємства, що вони будуть винесені за межі міста, не будемо. Але за даними Інституту промбудпроекту, більше половини підприємств нераціонально використовують свої території», – говорить Василь Присяжнюк.

Чиновник додав, що під будівництво планують забрати території Нижньої Телички, Рибацький півострів, та Подільско-Куренівський промвузол.

Попову генплан сподобався

Експерти ж кажуть, що у новій концепції немає реальних планів із розширення столиці, на відміну від старого геплану.

Заступник голови «Національного екологічного центру України» Олексій Василюк вважає, що для нової концепції просто береться опорна схема чинного документа, а в неї буквально вписуються всі ті території, які роздали всупереч генплану.

Новий документ, на думку експертів, підготовлений украй неякісно і з грубими порушеннями. Водночас перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявляє, що новий генплан є дуже професійно підготовленим документом, і вже навесні 2011 року його розробка буде завершена.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG