Доступність посилання

ТОП новини

До Криму повертаються «бандитські 90-ті»?


На місці злочину – убивство впливового підприємця в Сімферополі
На місці злочину – убивство впливового підприємця в Сімферополі

Сімферополь – Крим повертається у «бандитські 90-ті», коли на півострові гриміли кримінальні «розборки» і гинули люди. Місцева преса пише, що за останні кілька місяців в автономії сталося щонайменше три резонансні убивства. Загинули впливові у політиці і бізнесі люди, причому, злочинці діяли нахабно, стріляючи серед білого дня. Що спровокувало хвилю убивств у Криму?

17 квітня був убитий депутат Сімферопольської райради, один із лідерів місцевої організації Партії регіонів, впливовий у районі бізнесмен Володимир Папунов, його застрелили і потім тіло спалили в автомобілі. Це вбивство досі не розкрите.

Немає жодної інформації про якісь результати розслідування і вбивства мера курортного містечка Новофедоровка Олега Колодяжного, застреленого з автоматичної зброї зранку 29 червня.

А під вечір 2 липня невідомі зловмисники застрелили у власному автомобілі «Тойота-Камрі» впливового сімферопольського підприємця. Убивця випустив у жертву чотири кулі з пістолета, за даними правоохоронців, системи «Браунінг».

Полковник Олександр Просолов
Місцеві видання звертають увагу на те, що замовні резонансні злочини почастішали після зміни влади в Криму, коли на ключові посади в правоохоронних органах і у виконавчій владі прийшли вихідці з Донеччини. Представники ж опозиції заявляють, що Крим скочується у часи кримінальних «розборок», що було характерно для півострова наприкінці минулого століття.

Депутат Верховної Ради Криму від Блоку Юлії Тимошенко Юрій Могаричов каже, що ці події свідчать: нинішня кримська влада «просто не здатна утримати ситуацію в Криму». За його словами, складається таке враження, що автономія «повертається у «бандитські» дев’яності».

Розпочався перерозподіл грошових бюджетних потоків – експерт

За повідомленням Центру громадських зв’язків Головного управління МВС України в Криму, за усіма цими резонансними злочинами порушені кримінальні справи і проводяться «активні оперативно-слідчі дії». Їхнє розслідування взяв під особистий контроль начальник кримського главку міліції Олександр Просолов.

Прем'єр-міністр Криму Василь Джарти
Водночас, представники преси підмітили, що у Верховній Раді і Раді міністрів останнім часом посилено заходи безпеки, а спікер і прем’єр автономії охороняються ретельніше. Причому, за даними місцевої преси – приватною охоронною фірмою з Донеччини. Правда, голова кримського уряду Василь Джарти це спростовує і каже, що нікого не боїться, а лише «перестерігається». Крім того, «це не приватна структура. Існує указ Президента, тож охороняє мене Державна служба охорони, в президентському указі це є», – сказав прем’єр Джарти.

Разом з тим, один із кримських політологів на умовах анонімності заявив Радіо Свобода, що підстави для обережності для кримських керівників «існують суттєві» – після переформатування кримської влади розпочався перерозподіл грошових бюджетних потоків, зміни на ринку землі і в деяких прибуткових комерційних сферах. До того ж майбутні вибори до місцевих органів можуть радикально змінити конфігурацію кримської влади з усіма економічними наслідками цього, що може спровокувати ще більший сплеск кримінального насилля на півострові – вважає експерт.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG